Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Hrišćani proslavljaju najradosniji praznik – Vaskrsenje Isusa Hrista, kada se završava i sedmonedeljni post. Srpska zajednica širom sveta, dočekala je praznik u pravoslavnih hramovima, na ponoćnim vaskršnjim liturgijama.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju na Veliki petak, u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!