Гујон: За идентитет важни и државни симболи попут химне и заставе

Гујон:-За-идентитет-важни-и-државни-симболи-попут-химне-и-заставе

четвртак, 14.09.2023,  15:18 -> 15:24

Извор: Танјуг

Гујон: За идентитет важни и државни симболи попут химне и заставе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да треба обележавати 15. септембар и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, јер су поред језика, писма и културе за идентитет важни и државни симболи, попут химне и заставе.

 „Многи народи у свету имају Дан заставе деценијама, понеки и вековима. Имају Американци, Руси и многи други. Нажалост, дуги низ година Срби и Србија нису имали тај дан. Зато је велика ствар што је пре три године на предлог председника Александра Вучића одлучено да 15. септембар буде Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, рекао је Гујон.

Говорећи у Историјском музеју Србије, на промоцији спота за традиционалну песму „Српкињица једна мала“, коју је у новом аранжману снимила певачица Бранка Зечевић поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Гујон је подсетио да је 15. септембра 1918. године пробијен Солунски фронт у Првом светском рату, чиме је почело ослобађање Србије, али и Европе.

Истакавши да су данас младима потребни примери, Гујон је додао да су то српски војници, који су гинули за слободу, али да се могу угледати и на српске спортисте, попут тенисера Новака Ђоковића „који је победио цео један систем и показао да је најјачи. Не само зато што је најбољи спортиста, него је и један од највећих Срба, који су кроз историју показали своју племенитост кроз борбу и тако што никад нису одустали“, истакао је Гујон.

Приметио је да се током невероватног, величанственог дочека кошаркаша и националног поноса Србије и српског народа Ђоковића могла видети „цела омладину уједињена уз песме, химну, уз своје заставе“.

Према његовим речима, велика предност Срба је што поред државних симбола имају и своју народну заставу, тробојку без грба, која представља српски народ где год да живи.

„Широм наше планете 15. септембра у 20 земаља ми ћемо да обележимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У 20 земаља, где год куца српско срце, вијориће се и српска тробојка, српска застава“, рекао је Гујон.

Бранка Зечевић вокална етно солисткиња из Црне Горе изјавила је на промоцији песме и спота да главна идеја „да традиционално представимо на савремени начин, веродостојан причи и суштини коју ова песма носи“.

Директорка ИМС Душица Бојић је рекла да је изузетна част што су „установа од које креће обележавање значајног српског датума“, напоменувши да музеј „иначе негује културу певања и има посебан програм ‘Музиком кроз музеј'“.

Detaljnije