Гујон: Истину о Србији мој отац сазнао од српских писаца из Француске

Гујон:-Истину-о-Србији-мој-отац-сазнао-од-српских-писаца-из-Француске

петак, 29.09.2023,  18:18 -> 18:26

Извор: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Гујон: Истину о Србији мој отац сазнао од српских писаца из Француске

У Паризу је почео Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива, који је, путем видео линка, свечано отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Он је говорио како су српски књижевници у Француској утицали на ширење истине о догађајима из деведесетих.

„У време када су Срби бомбардовани осиромашеним уранијумом а Французи лажима о Србији и Србима, мој отац је истину нашао у књигама српских писаца објављених у издавачкој кући „Лаш д’ом (L’Age d’homme)“ коју је водио покојни Владимир Димитријевић. Без дела Комнена Бећировића, Душана Батаковића, Косте Христића и других, истина се не би пробила у Француској и не би било просрпских књижевника попут Патрика Бесона, али ни мој отац не би могао да преноси нашој породици ту истину о Србији. Без тих сазнања можда не бих основао хуманитарну организацију за помоћ Србима с Космета и мој животни пут би био сигурно другачији. Зато сам захвалан српским писцима из дијаспоре који су пробијали медијску блокаду на Западу“, испричао је Гујон.

Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива ће окупити око 70 учесника из целог света. Одржава се у цркви Свети Сава у Паризу, од 28.септембра до 2. октобра.

Манифестацију су организовали Савез Срба Француске и удружење „Синги Арт – Мондо Култ“, а Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансира овај сабор трећи пут.

Detaljnije