Gost uči od Nemaca

Koktel za poslovne partnere i goste, koji su na Sajmu preduzetništva u Berlinu u subotu organizovale Ambasada SCG i predstavništvo naše privredne komore iz Diseldorfa, privukao je veliku pažnju i posvedočio da već postoje solidni kontakti sa nemačkom privredom.
Srbija i Crna Gora pojavile su se na ovom važnom sajmu kao ključni gosti na smotri „Međunarodni izlog“, koju je za ovu priliku organizovala poznata firma BAO (zadužena u privrednoj komori za povezivanje privrede Berlina sa svetom). Na istom štandu bile su zastupljene i češka, Poljska, Baltičke zemlje, Bugarska i Rumunija.

O značaju pojavljivanja na ovoj smotri, ambasador SCG u Nemačkoj Milovan Božinović kaže u izjavi za „Vesti“ da je naša zemlja na sajmu u ulozi „gosta koji je došao da uči od Nemaca na koje sve načine država može da pomogne mladim ljudima, početnicima u biznisu i osnivačima firmi“. Po njegovoj oceni, ovaj sajam je odlična prilika da se mnoge stvari brzo i lako shvate i prenesu u naše uslove.

Hiljade posetilaca

Na sajmu nemačkih osnivača firmi i preduzetnika učestvovalo je 200 izlagača i održano 60 seminara. Ovu trodnevnu privrednu manifestaciju obišlo je oko 10.000 posetilaca.

Na štandu SCG se pojavio i šef Biroa Vlade Crne Gore u Berlinu Ivan Saveljić, a došli su i naši poslovni ljudi iz dijaspore – Dušan Jovanović iz moćnog nemačkog osiguravajućeg društva ALIANC, Branko Radulović i Milan čobanov iz Saveza srpskih preduzetnika.
Tokom trodnevne manifestacije na našem štandu je bilo živo, dosta Nemaca se interesovalo za trenutnu ekonomsku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori. Diplomate iz ekonomskog odeljenja naše ambasade Milan Gojković i Dragana Milovanović i šef predstavništva naše privredne komore u Diseldorfu mr Milanka Vučić nastojali su da im što detaljnije i stručnije odgovore na sva pitanja i uvere ih u isplatljivost stranih ulaganja.

„Rekli smo svima da je Srbija poreski raj, jer je prihod oporezovan samo sa 14 odsto, što je jedna od najnižih stopa u Evropi“, kaže gospođa Vučić.
Bilo je razgovora i o ulaganjima u modernizaciju naših banja, ali i o saradnji između srodnih udruženja iz dve zemlje, poput onog koje okuplja mala i srednja preduzeća.