GORICA RANKOVIć IZ BEčA PREDSTAVILA PROJEKAT SARADNJE SA SRBIJOM

Prošlog vikenda je u Badenu, održan drugi put po redu skup posvećen interkulturalnom radu pedagoga u vrtićima širom Austrije pod nazivom „đembe 09“ na kome je vaspitačica Gorica Ranković iz Beča predstavila svoj projekat „Most saradnje Srbija-Beč“, koji je pobudio veliko interesovanje učesnika skupa. Na ovoj manifestaciji učestvovali su pedagozi iz Beča, Donje Austrije, Burgenlanda, Salcburga i Štajerske.
Organizacija „đembe – kulturna mnogostrukost u obrazovanju“ osnovana je 2007. godine pod pokroviteljstvom pokrajinske akademije Donje Austrije, a Gorica Ranković je jedan od članova osnivačkog tima ove oganizacije.
Cilj ove organizacije je razvoj interkulturalne kompetencije putem informisanja i razmene iskustava stručnog osoblja za rad sa decom u vrtićima na nivou cele Austrije. Gorica objašnjava da interkulturalna kompetencija podrazumeva prepoznavanje razlika i sličnosti različitih naroda, njihovih običaja, tradicija i kulture i prihvatanje i poštovanje istih.

Obdaništa besplatna od jeseni

Gorica Ranković je ukazala i na lepu novost za roditelje u Beču budući da će od septembra ove godine vrtići u glavnom gradu Austrije biti besplatani za svu decu do šest godina, nezavisno od toga koliko roditelji zarađuju.
– U porodicama gde majka ne radi, dete može da dobije mesto samo u grupi poludnevnog boravka od 8-12 časova, dok će porodice u kojima oba roditelja rade moći da biraju hoće li dete poslati u grupu delimičnog boravka od 6 do 14 čaosva ili celodnevnog boravka od 6 do 17.30 časova – objasnila je ona dodajući da su obroci su jedina stavka, koja se plaća za svu decu pođednako nezavisno od zarade roditelja.

– Austrijska tradicija se poštuje i primenjuje kao primarna, ali se u vrtićima deci predstavljaju i tradicije drugih naroda jer sve što im nije strano lakše prihvataju i prema tome se drugačije pristupaju. Osnovni jezik je, naravno, nemački, ali vaspitači kojima je drugi jezik maternji, primenjuju ga u radu sa decom da bi im pomogli u napretku njihovog maternjeg jezika – objasnila je ona.
Gorica je uspešno uspostavila saradnju bečkih obdaništa sa Savezom udruženja vaspitača Srbije. Ona je ukazala da su ispitivanja pokazala da deca koja dobro govore maternji jezik mnogo brže i lakše savladavaju drugi jezik.
Ovom prilikom naša zemljakinja je prikazala rezultate trogodišnje saradnje na relaciji Beč- Srbija, koji je započela 2006. kada je u vrtiću u Miloševcu u kojem se nalaze deca bez roditelja, uručila humanitarnu pomoć vrednu oko 20.000 evra, sakupljenu u vrtićima ustanove „Bečka obdaništa“. Gorica Ranković je govorila i o poseti Beču 15 vaspitača iz raznih krajeva Srbije u aprilu2008. Takođe, govorila je i o donaciji „Bečkih obdaništa “ vrtiću u Lapovu koja je sadržala novi nameštaj, igračke, i didaktički materijal u vrednosti oko 30.000 evra.
– Margarete Pompe, pedagoški inspektor u Beču i ja smo ovim povodom provele nedelju dana u Lapovu i uredile dve „grupe“ u vrtiću „Naša mladost“ po sistemu uređenja prostora bečkih vrtića – objasnila je ona.

Vrtići puni dece stranaca

– U Beču je broj dece stranog porekla u vrtićima daleko veći nego u drugim pokrajinama i iznosi oko tri četvrtine od ukupnog broja dece. Među 25 nacionalnosti najviše je dece iz bivše Jugoslavije, zatim Turske, Slovačke, češke, Mađarske, Bangladeša, i drugih zemalja – dodala je Gorica.

Gorica je ukazala da su koleginice iz drugih austrijskih pokrajina, koje su učestvovale na ovom skupu bile veoma zainteresovane za rezultate ove saradnje.
– Pogotovu su pokazale interesovanje za način na koji sam ih ja ostvarila, jer bi i one vrlo rado htele da pomognu vrtićima u svojoj rodnoj zemlji kao i da mi se pridruže u daljim poduhvatima u unapređenju pedagoškog rada vaspitača u Srbiji – objasnila je Gorica.