Godisnja skupstina Srpskog centra u Austriji

Udruženje srpskih kulturnih poslenika, intelektualaca i privrednika u Austriji „Srpski centar“ održao je u petak uvece, u prostorijama crkvene opštine u 17. beckom okrugu godišnju skupštinu na kojoj je izabran upravni odbor.
Pred pocetak skupštine u crkvi je održan pomen za episkopa Danila Budimskog, velikog prijatelja Srpskog centra.
Podnoseci izveštaj o radu ove becke organizacije izmedu dve skupštine potpredsednik Jovo Bogdanovic istakao je da je Srpski centar radio na realizaciji projekata koji su zacrtani u programu aktivnosti, ali i na proširivanju delatnosti, sa ciljem što bolje informisanosti gradana, kako naših, tako i stranaca, koji su pokazivali interes za našu zemlju, kulturu i umetnost.
Srpski centar, koji je osnovan 1995. godine, poseduje svoj prostor u 7. beckom okrugu, Lindengasse 61, gde je smeštena biblioteka, koja broji preko 4.000 naslova.

Apel vernicima

Vezano za mesto održavanja godišnje skupštine Mateovic je izrazio zadovoljstvo što je crkvena opština u Becu donela odluku o izgradnji jedne nove crkve. On je objasnio da ce crkva biti zidana na jednom placu u 22. beckom okrgu, te apelovao na naše vernike da svojim prilozima pomognu izgradnju hrama. On je naglasio da se crkva ne gradi cesto te da je sveta obaveza svih vernika da ucestvuju u izgradnji svetinje.

Bogdanovic je podsetio da je i Srpski centar bio domacin brojnim zvanicnim delegacijama iz SRJ i RS, kao i da radi na pružanju informacija o našoj domovini svima koji to zatraže, od Austrijanaca, do naših gradana.
Govoreci o saradnji sa austrijskim institucijama posebno je istaknuta kooperacija sa Beckim integracionim fondom.
Srpski centar ima dobru saradnju i sa našim klubovima i udruženjima u Austriji, rekao je on dodajuci da je tako pomogao i organizaciju Evropskog takmicenja u šahu naših gradana u dijaspori.
Na polju kulture, Srpski centar je oživeo i neguje tradiciju srpskih balova u Becu „Svetosavskim balom“, koji je ove godine održan po peti put.
Takode, Bogdanovic je ukazao da je Srpski centar pomogao i u organizaciji Dana srpske knjige u Becu, a na humanitarnom planu istakao se izložbom fotografija o razaranjima u Aleksincu zbog NATO bombardovanja.

Upravni odbor

Upravni odbor cine: Milorad Mateovic, Jovo Bogdanovic, LJiljana Zabrdac, Borka Mirkovic, Borislav Miloševic, LJiljana Tadic, Radovan Neškovic, Dejan Stojanovic, Gabrijela Vukovic.
Nadzornu komisiju cine: Branislav Cvejanovic i Zoran Kalabic.

Potom je finansijski izveštaj podneo Branislav Cvejanovic.
Predsednik Upravnog odbora Milorad Mateovic govorio je i o aktivnostima oko formiranja skupštine Saveta dijaspore u Austriji, projekat u koji je ukljucen i Srpski centar.
On je istakao da se, nakon prvih nesuglasica i nesporazuma, rad oko ovog tela krece u pravom smeru.
Nakon izbora predsednik Upravnog odbora, predstavljajuci plan i program rada za naredni period, najavio je da ce naredni šesti“Svetosavski bal“ biti održan u balskoj dvorani hotela „Šenbrun“. Ta dvorana prima oko 1.000 ljudi, i prava je sala za održavanje balova.

Formiranje Skupštine dijaspore

Savetnik za dijasporu u Ambasadi SRJ u Becu Nikola Dimitrievski, koji je prisustvovao godišnjoj skupštini Srpskog centra, objasnio je da je posao oko formiranja skupštine Saveta dijaspore veoma složen, ukazujuci da ce to telo ciniti delegirani kandidati naših institucija u Austriji, kao i nezavisni kandidati. On je dodao da izbor nezavisnih kandidata predstavlja problem, pošto ne postoji izborna lista naših gradana u Austriji.

Za „Svetosavskim balom“ interesovanje pokazali su vec ne samo naši u Becu, vec i iz susednih zemalja, a pogotovo i turisticke agencije iz SRJ i RS, koje ce na ovu tradicionalnu manifestaciju dovesti zainteresovane turiste, kazao je on.
Takode, Mateovic je najavio da ce u narednom periodu Srpski centar organizovati i niz izložbi naših slikara, te da ce raditi na oživljavanju aktivnosti Udruženja studenata.