GLASANJE I U LOS ANđELESU

U AMERICI SE PRIJAVILO OKO 1.350 GLASAčA ZA PREDSEDNIčKE IZBORE U SRBIJI

U zakonom predviđenom roku za prijavu birača iz inostranstva za predstojeće predsedničke izbore, u Americi je prijavljeno oko 1.350 glasača, što je nešto više nego na prethodnim izborima. Glavna novina je što će ovoga puta biti otvoreno još jedno glasačko mesto – u Los Anđelesu, na kome će moći da glasaju naši sunarodnici iz Kalifornije.
U Ambasadi Srbije u Vašingtonu prijavljeno je preko 200 birača, tridesetak više nego na prethodnim izborima. Kako saznajemo, glavni problem je to što naši sunarodnici nemaju naviku da se prijave u birački spisak, jer takva mogućnost postoji tokom cele godine na veb-sajtu ambasade, ali se, recimo, tokom godine prijavilo samo četvoro novih birača. Do 30. decembra prijavilo se ukupno tridesetak novih glasača, koji su svoje prijave sa podacima slali uglavnom imejlom.
U Generalnom konzulatu Srbije u čikagu prijavljeno je oko 650 birača, zajedno sa onima koji će glasati i u Los Anđelesu. Podsećamo, novo glasačko mesto otvara se tamo gde ima više od 100 prijavljenih birača, što će sada olakšati glasanje našim ljudima iz Kalifornije, koji su ranije bili upućeni na Generalni konzulat u čikagu. Za glasanje u Los Anđelesu prijavljeno je oko 180 birača. Prijave su u ovaj Generalni konzulat najčešće upućivane faksom. Podsećamo, na prošlim izborima u čikagu je bilo prijavljeno 558 glasača.
U Generalnom konzulatu u NJujorku, koji je zadužen za 11 država na Istočnoj obali, prijavljeno je oko 500 birača, sedamdesetak više nego na prošlim izborima. LJudi su uglavnom podatke slali imejlom ili ih dostavljali lično.
Naravno, ovi podaci još nisu konačni i tek će nakon izveštaja Republičke izborne komisije biti jasno koliko će birača moći da glasa na tlu Amerike.