Generalni konzul u Diseldorfu

Gotovo kao kuriozitet zvuči podatak da je tek nedavno, dolaskom Miodraga Vučinića u Diseldorfu, “ustoličen” prvi generalni konzul Srbije i Crne Gore u glavnom gradu nemačke pokrajine Severna Rajna – Vestfalija. Prvi od kada je ozvaničena državna zajednica dve republike nekadašnje Jugoslavije. Dugo vremena je dužnost v. d. generalnog konzula, mora se reći, veoma uspešno obavljala Aleksandra đorđević koja sada, dolaskom Vučinića na ovo odgovorno mesto, obavlja posao konzula-savetnika.
– Moj primarni zadatak i obaveza, kao uostalom i mojih saradnika, biće zaštita interesa i prava građana Srbije i Crne Gore koji borave u Severnoj Rajni – Vestfaliji, bez obzira na njihovu versku i teritorijalnu pripadnost. Mi smo tu da, u skladu sa zakonima SCG i država-članica kao i instrukcija MIP SCG i njenih organa, uz poštovanje međunarodnih konvencija, obezbedimo stručan i ažuran rad DKP pružanju pomoći našim građanima u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava i interesa – kaže za “Vesti” konzul Vučinić, kojeg smo posetili na njegovom novom radnom mestu.

Sa RTV u diplomate

U biografiji novog konzula piše da je rođen 1961. godine u Baru, diplomirani je politikolog, a do sada je obavljao niz odgovornih dužnosti, između ostalog bio je zamenik generalnog sekretara Savezne vlade Radoja Kontića, zatim generalni sekretar Vlade Crne Gore Filipa Vujanovića, a u diseldorfski konzulat stigao je sa mesta generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore.

– Svakako da će nova regulativa iz oblasti državljanstva i vojske, čije donošenje je najavljeno i koja će biti usklađena sa evropskim standardima, biti liberalnija i time povoljnija i za naše građane koji žive u inostranstvu. Za očekivanje je da se na taj način pojednostavi i ubrza rešavanje zahteva za prijem, naknadni upis i ispust iz državljanstva i na fleksibilniji način reši pitanje vojne obaveze – tvrdi Miodrag Vučinić.
Prema njegovim rečima, konzulat SCG u Diseldorfu preseljenjem u novu zgradu, u ulici Klosterštrase 79, dobio je mnogo bolje uslove za rad. On, međutim, naglašava da broj službenika koji bi složenu i obimnu “konzularnu materiju” mogao realizovati u skladu sa zahtevima i očekivanjima stranaka nije dovoljan.
– čak minimalno povećanje broja službenika, što je inače naš stalni zahtev centrali u Beogradu, omogućilo bi veći protok stranaka, smanjilo dužinu čekanja i ublažilo ili potpuno eliminisalo primetno nezadovoljstvo stranaka – ističe novi generalni konzul.