Gastronomske čarolije Kola srpskih sestara u Merivilu

Za žene koje rade na spremanju pita u kuhinji crkve Sveti Sava u Merivilu, u Indijani, volonterski rad je pitanje ponosa i zadovoljstva što mogu da pomognu.

Napravi se na hiljade pita koje se prodaju posebnim danima, ali i tokom cele godine. One donesu značajna sredstva Crkvenoškolskoj opštini.

Beba Rudman je rođena u Americi, a njeni roditelji su došli iz Trebinja. Kaže da je to običaj koji je nasledila od njih.

„Sada pravimo pite za našu crkvu, kao što vidite, važno je za našu decu da znaju tradiciju…moja deca su rođena u Americi, ali je važno da znaju odakle su došli“, kaže Ljiljana Mićić.

„Od ove štrudle što žene prodaju, kupuju se razni materijali koji su potrebni za obnovu…npr. tepih je prošle godine zamenjen u crkvi, što je koštalo više od 20 000 dolara“, kaže Milena Ivanović.

Starešina hrama Sveti Sava u Merivilu je protojerej stavrofor Marko Matić, koji je rodom iz Nakučana kod Šapca.

„Te pite i kolači se prave po istom receptu, ne menja se već 40 godina…naša crkva je po njima postala prepoznata, ne samo u okolini, već šire…ne samo među našim ljudima, nego i Amerikancima…Tako da one za jedan dan prodaju na hiljade pita, štrudli i kolača“, kaže protojerej stavrofor Marko Matić.

Nema sumnje da će ova divna tradicija da se nastavi u Merivilu još dugi niz godina.