Fudbalsko bratstvo

fudbalsko-bratstvo
Fudbalsko bratstvo

R. Patković

Zajednička fotografija učesnika završnog dela turnira

Neposredno pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj, veliki fudbalski spektakl organizovali u Esenu FK Srbija i FK Saloniki, klubovi iz tog grada. Na turniru su okupili 24 ekipe iz skoro svih delova Nemačke, a u čarima najvažnije sporedne stvari na svetu uživalo je 1.500 ljubitelja fudbala.

Viđeni su mnogi mladi talenti koje bi i Bundesliga rado videla na svojim terenima. Fudbalski spektakl protekao je u najboljem redu, bez incidenata i povreda što je posebno važno. Utakmice su trajale ceo dan i skoro pred kraj dnevne svetlosti proglašena su najuspešnija tri učesnika turnira. Prvo mesto je pripalo FK PCR Reklinghauzen, drugi su bili Orlovi iz Gelzenkirhena, treće mesto je zauzeo FK Trikolor iz Hamburga.

Za vreme pauze igrači i gosti su se okrepili jelom i pićem koje su u izobilju pripremili domaćini. Bilo je suvlakija, srpskog pasulja, ćevapa i drugih poslastica.

A kako je došlo do saradnje srpskog i grčkog fudbalskog kluba za “Vesti” priča Dario Jovanović, inicijator osnivanja i predsednik FK Srbija iz Esena.

– Naš klub je osnovan u junu prošle godine, pod okriljem Crkvene opštine Sveti Stefan. Da je Srbija postala ono što danas jeste, posebna zahvalnost pripada proti Danilu Radmiloviću koji nam je pomogao da obezbedimo opremu za treniranje i dresove za igranje i nastupe. Sakupili smo 2.400 evra i sa tom finansijskom podlogom bili spremni da startujemo u najnižem rangu fudbalske asocijacije u Esenu.

Međutim, tu se isprečio problem proceduralne prirode. Klub nije mogao da se u tako kratkom roku i registruje i prijavi za takmičenje.

– Kada su čuli za taj problem naši grčki prijatelji iz FK Saloniki iz Esena i njihov predsednik Petros Makrijanis pozvali su nas i predložili da startujemo kao njihova druga ekipa pod imenom FK Saloniki 2. Tako smo počeli takmičenje u najnižem rangu. Sezonu smo završili na drugom mestu i direktno se plasirali u viši rang, odnosno gradsku ligu B gde ćemo nastupati pod svojim imenom FK Srbija – priča Jovanović.

Pokloni za predsednika Jovanovića
POBEDNICI: FK PCR Reklinghauzen
Nastup najmlađe postave KUD Kolo
DRAG GOST: U publici i prota Danilo Radmilović
Na terenu viđeni brojni talenti

Učesnici

Na turniru su se nadmetali sledeći timovi: FK PCR Reklinghauzen, FK Zemljotres, FK Loukomades Junajted, FK Orlovi, FK Jugo, FK Vesela dolina, FC Pogon, FK DSD Bautehnik, FK Trikolor Hamburg, FK Duda, FK SpVgg Gersede, FK Red star, FK Solunci Esen, FK Pobednici, FK Srbija Esen, FK “Nikola Tesla” Hagen, FK Altenbergshoh, FK Alfourkan Duizburg, FK Internacional Diseldorf, FK Kolpinghaus Esen, FK Ilova, FK Jugoslavija, FK Fioretsina i FK Pontus.

Igrali širom Nemačke

Za nepunu godinu dana fudbaleri Srbije su se predstavili na brojnim turnirima širom Nemačke i postigli izvanredne uspehe. FK Srbija trenutno ima 70 članova, a u klubu su ponosni i na ostale čelnike koji vredno rade uz Darija Jovanovića. To su potpredsednik Nikola Tesla (imenjak i prezimenjak slavnog naučnika) i treneri Željko Alanović i Slobodan Ćuk.

Folklor

U predasima između utakmica zaigrale su u svom stilu najmlađa i srednja postava KUD Kolo, društva koje takođe radi pod okriljem Crkvene opštine Sveti Stefan u Esenu, zatim vrsna grupa mladih folkloraša iz FK Saloniki i umetnica Taso koja je pevala uz jedan od tradicionalnih grčkih instrumenata.

Slave Đurđevdan

– Imamo mi u FK Srbiji svoju krsnu slavu i svog duhovnog zaštitnika Svetog Georgija. Proslavili smo Đurđevdan sa našom grčkom braćom i našim porodicama. Prvi kum slave bio je Goran Stanić, velika ljudina i redovan sponzor mnogih naših akcija. Imamo u planu proširenje prijateljstva sa grčkom braćom i zajedničko osnivanje Škole fudbala – kaže Jovanović, koji je na turniru dobio i poseban poklon i tortu jer mu je toga dan bio rođendan.

Detaljnije