Frankfurt je grad mira

frankfurt-je-grad-mira

Z. Vicelarević

Susret na Božić: Majk Jozef sa pravoslavnim sveštenstvom

Majk Jozef, gradonačelnik Frankfurta, priredio je Božićni prijem za predstavnike pravoslavnih hrišćanskih zajednica koje žive u metropoli na Majni. Božićni prijem priređen je u Carskoj sali, zdanja na Remeru koje je više od 600 godina gradska većnica, i okupio je predstavnike pravoslavnih zajednica Srbije, Sirije, Grčke, Rumunije, Etiopije i egipatskih Kopta. Inicijativa za ovaj prijem potekla je od Dijane Avdić, potpredsednice Parlamenta stranaca grada Frankfurta. Prijemu je prisustvovala i Marija Rakić, vicekonzulka Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu.

Prijem je priređen u Carskoj sali

Gradonačelnik Jozef, koji je, inače, i sam kršten kao pravoslavac u jednom od najstarijih hrišćanskih manastira Mar Gabrijela na granici između Sirije i Turske, u pozdravnom govoru istakao je da je Frankfurt multietnički grad u kome živi više od 137 nacija, u kojem se govori više od 167 jezika i dijalekata i u kojem zajednica pravoslavnih hrišćana čini dobar deo stanovništva.

– Pravoslavna hrišćanska zajednica u Frankfurtu je u porastu u prethodnih deset i više godina i čini veoma bitan deo stanovništva našeg grada. I Božićni prijem je takođe pokazao da pravoslavna zajednica ima puno toga što nas spaja i pored toga što dolaze iz različitih država i delova sveta – naveo je Jozef.

Otac Simon Turkić

Otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt, rekao je da je zadovoljan što se posle pandemije nastavilo sa Božićnim prijemom kod gradonačelnika Frankfurta i podsetio da je pre pandemije ovakav prijem priredio i raniji gradonačelnik Peter Feldman.

– Drago mi je da je Majk Jozef priredio prijem upravo baš na dan Božića. Otac Slobodan Tijanić i ja smo došli da budemo zajedno sa našom pravoslavnom braćom. Ovo je još jedna prilika da učvrstimo saradnju sa gradom Frankfurtom. To je blagoslov i slava Bogu na visini jer je na zemlji mir među ljudima i živimo u gradu u kome vlada mir, a kada vlada mir onda je i dobra volja i prosperitet.

Srpski biser na Galusu

– Posebno mi je drago da se otac Simon Turkić obratio prisutnima na njegov veoma simpatičan način, na čemu sam mu posebno zahvalan. Želim srpskoj pravoslavnoj zajednici u budućnosti puno uspeha u njenom daljem postojanju, kao i hramu na Galusu koji je zaista biser našeg grada – istakao je Majk Jozef.

Dijana Avdić, Majk Jozef i Marija Rakić

Tradicija i saradnja

Dijana Avdić, potpredsednica Parlamenta stranaca i predsednica Centralnog saveta Srba u Hesenu, takođe se obratila prisutnima, a za “Vesti” je rekla:

– Prošle godine je Parlament stranaca grada Frankfurta organizovao Božićni prijem kojem je prisustvovao Majk Jozef, koji tada još nije bio gradonačelnik. Kada je postao prvi čovek Frankfurta sa zadovoljstvom je prihvatio našu ideju da se ta tradicija nastavi, i to u Carskoj sali. Smatram da je veoma bitno da Srpska pravoslavna crkva ima veliku i vidljivu ulogu na Božićnom prijemu. Važno je da među pravoslavnim zajednicama postoji saradnja.

Hor Grčke pravoslavne zajednice

Pevali horovi

Prisutnim zvanicama na prijemu u punoj Carskoj sali obratili su se još i predstavnici Grčke i Rumunske pravoslavne crkve, a horovi ove dve pravoslavne zajednice su anđeoskim glasovima i pesmama obogatili Božićni prijem.

Detaljnije