Frankfurt: Čarobne flaute u srpskom hramu

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu održan je spektakularan koncert klasične muzike. Učesnici su bili ansambl Traverselair iz Francuske i Floetenspektakel iz Frankfurta.

Specifično i nesvakidašnje: 17 flautistkinja i flautista na sceni! Instrumenti koje su svirali bili su sve varijante moderne flaute: C, pikolo, alt, bas i kontrabas flauta.

Umetnici su izvodili dela Gabrijelija, Korelija i Johana Štrausa, ali nekih savremenih kompozitora, a na repertoaru je bila i „Boemska rapsodija“ rok grupe Kvin.

Poseban utisak je ostavila „Vltava“ Bedžiha Smetane, koju su ova dva ansambla zajednički izvela i time verno imitirala zvuk simfonijskog orkestra. Čarobne zvuke flaute je u drugom delu koncerta osvežila operska arija Georga Fridriha Hendla, u aranžmanu i izvedbi Marije Milosavljević zajedno sa ansamblom Floetenspektakel.

Koncertu se odazvala brojna internacionalna publika – bilo je puno Nemaca, Francuza i Srba. Publika je bila oduševljena dvočasovnim koncertom i umetnike nagradila dugim, snažnim aplauzom.

Ovim događajem je Srpska pravoslavna crkva u Frankfurtu privukla novu publiku i otvorila svoja vrata za kulturna dešavanja u oblasti klasične muzike.

Чланак Frankfurt: Čarobne flaute u srpskom hramu се појављује прво на Vesti online.

Original Article