Франфурт: Путевима Светог Саве

Франфурт:-Путевима-Светог-Саве

У суботу, 27. јануара, у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту на Мајни одржана je приредба поводом школске славе, Светог Саве.

У приредби су учествовали  ученици  Допунске наставе на српском језику у покрајини Хесен у Немачкој, коју организује Министарство просвете Републике Србије. Приредби су присуствовали: свештеници Храма Васкрсења Господњег Симон Туркић, Слободан Тијанић и Неђељко Ђокић, координаторка Допунске наставе на српском језику Биљана Букинац, представница Министарства образовања покрајине Хесен Мирјана Антанасијевић Чекеревац и представници српске заједнице у Хесену, међу којима је била и Дијана Авдић, председница Централног савета Срба у Хесену.

Свечаност је отворена обредом ломљења колача и поучном беседом свештеника Храма оца Неђељка Ђокића. Након тога уследила је додела награда поводом ликовног конкурса „Светосавље“. Част да уручи награде припала је академском сликару Сави Букинцу, председнику жирија. Жири је овом приликом нагласио да је његов задатак био заиста тежак, али да је уједно причинио велико задовољство јер су сви учесници конкурса, поред талента и ликовног умећа, показали и велику љубав и посвећеност у испуњавању свога задатка.

Након доделе награда отпочео је и свечани програм ученика Допунске наставе. Коoрдинатор свечаности ове године била је наставница Олга Урошевић, а у припреми и реализацији програма учествовали су као тим сви редовни и хонорани наставници са својим ученицима из укупно 29 група. Низали су се стихови и ноте којима се слави Сава, његов живот и његово дело уз непрекидно подсећење да никада не изгубимо веру у снагу оного што радимо јер ни Сава никада није изгубио веру у духовност и посвећеност свога народа.

Препуним храмом, на крају програма, заорили су се гласови малишана који су заједно са наставницима, родитељима и свим присутнима отпевали Химну Светом Сави, а затим је уследила и традиционална подела пакетића.

„Светосавље и даље живи, и где год има Срба, има и Светога Саве. Он се једнога дана у години посебно слави и обележава, али се у срцу успомена на њега негује, храни и носи свакога часа када научимо неко ново слово ћирилце, сваког дана када говоримо српски, када се сећамо своје историје и својих предака“, поручују наставници Допунске наставе на српском језику у Хесену.

Detaljnije