Фламенко је ритам живота

Фламенко-је-ритам-живота

четвртак, 22.02.2024,  11:06 -> 14:35

Фламенко је ритам живота

Фламенко је врста музике и плеса настала у 18. веку у Андалузији у јужној Шпанији. Састоји се од певања, играња и музичке пратње на гитари. Николина Шашић је научила да игра Фламенко у Београду, а усавршавала се у Шпанији. На гитари је прати Шпанац Алберто.

Фламенко, кастањете…хаљина живописних боја и ципеле са ексером, које дају посебан ритам овом плесу, саставни су део живота Николине Шашић већ читаве две деценије.

Прве часове похађала је у Београду, а 2016. године преселила се у Мадрид како би наставила усавршавање на најпрестижнијој шпанској Академији плеса Амор де диос.

„Оно што карактерише фламенко је да има преко 70 различитих форми, а свака форма има свој компас, тако се зове на фламенко језику, што значи ритам и мене су заправо привукли ти алма гама ритмови који су на 12 осмина зато што су јако специфични и захтевни“, каже Николина.

Срби и Шпанци имају пуно тога заједничког, весели смо, карактерни, темпераментни, сматра Николина и зато каже да јој није било тешко да се уклопи у нову средину.

„Мадрид је баш чиста Шпанија и може да се осети тај шпански дух. Мени јако лежи, људи су јако срдачни, свуда се осећа енергија, у сваком ћошку града, много лепа енергија“, каже Николина.

Љубав према музици и плесу спојила је Николину и Алберта. Седам година наступају заједно у саставу Фламенко дуа.

„У свет фламенка ушао сам веома млад под утицајем Пака де Лусије и Сента Амига, Томатита и других светски познатих шпанских уметника. Фламенко је за Шпанце посебна философија са стиховима, начин живљења и поглед на свет“, каже Алберто и додаје да му се у Србији свиђају обичаји, традиција и музика, посебно јужњачки ритмови и да се код нас јако лепо осећа.

У Мадриду Николина предаје на Академији на којој се некада усавршавала. Заједно ради композиције и кореографије за позоришне представе, а често наступају и у Србији. У Београду су организовали и часове фламенка.

И док је Николина шпански савладала као матерњи, Алберто тек почиње да учи српски језик.

Detaljnije