Film „YU Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova od 16. novembra u bioskopima širom Srbije

film-„yu-grupa-–-trenutak-sna“-darka-lungulova-od-16.-novembra-u-bioskopima-sirom-srbije

„​​Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“  Grand prix, Martovski festival 2023

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova od 16. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju. Zvaničan početak distribucije biće označen svečanom projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) u sredu, 15. novembra sa početkom u 20 časova, uz prisustvo ekipe filma, članova benda, njihovih gostiju, savremenika i poštovalaca, a biće praćen serijom razgovora sa publikom u DKC. Pored toga u subotu, 18. novembra u novosadskoj Areni, biće organizovana specijalna projekcija sa “unplugged” mini koncertom YU GRUPE, za koju su karte od danas u prodaji.

Ovo ostvarenje Darka Lungulova je na ovogodišnjem FEST-u ispraćeno ovacijama za film i autorsku ekipu, a na 70. Martovskom festivalu u Beogradu, nagrađeno je priznanjem Grand Prix, uz obrazloženje žirija „​​Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“ kao i sa dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka.

Tokom leta film je vrlo uspešno prikazan na nekoliko muzičkih filmskih festivala, a u novembru učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji – Docs For Sales.

„U filmu se prepliću snimci iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizuje manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, „Trenutak sna“ nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“, između ostalog kaže kritika portala  CINEUROPA.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions.

Trejler filma: https://www.youtube.com/watch?v=DrYKIaSsUNw

Darko Lungulov završio je filmske studije na City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su Hollywood Reporter, Variety i New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (komedija drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske, filmskog fonda Hrvatske – HAVC i fonda AP Vojvodina.

Post Views: 22

Originalni tekst