Film „Recept za prijateljstvo“ učenika SDŠ iz Majntala u Hesenu osvojio specijalnu nagradu

by Urednik

more

Učenici Srpske škole u Majntalu proslavljaju svoju specijalnu nagradu
Foto: B. Rakonjac

Učenici Srpske dopunske škole iz Majntala u nemačkoj pokrajini Hesen osvojili su specijalnu nagradu na međunarodnom IKT filmskom festivalu za decu i mlade. U konkurenciji je bilo preko 60 kratkih filmova iz osma evropskih gradova, što ih kako je istakla koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac „čini još većim“. Nagrada im je pripala za film ,,Recept za prijateljstvo“ koji su snimili u saradnji sa nastavnicom Bojanom Rakonjac.

IKT FilmFest je festival za decu i mlade koji okuplja decu i omladinu od 7 do 25 godina, a tema ovogodišnjeg konkursa bila je Prijateljstvo. Završnica festivala odigrala se u Novom Pazaru od 12. do 14. novembra, kada su prikazani filmovi i izabrani najbolji.

„Film ,,Recept za prijateljstvo“ nastao je zajedničkim radom mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta. Želja im je bila da pokažu otragu za tajanstvenim receptom za prijateljstvo pa film počinje u kuhinji koja nosi naziv ,,Milanove i Lenine čarolije“. Milan (Milan Dačić) smatra da se prijateljstvo, kao i svaki slatkiš, može napraviti od brašna i šećera, ali Lena ( Lena Brkić) ima bolju ideju. Zajedno kreću u potragu za primerima prijateljstva, a pravo mesto za to je tamo gde je ono najiskrenije – među decom. Mlađi drugari ih svojim primerima uče šta je to prijateljstvo, te će se Lena i Milan na kraju filma ponovo naći u svojoj kuhinji i moći recept da podele sa svetom“ pojasnila je nastavnica Bojana Rakonjac. Ona je dodala da su „sledeći ovaj recept, učenici i napravili film zajedničkim radom, sa puno truda, kreativnosti i uvažavanja tuđeg mišljenja. A kada se ovim sastojcima doda ljubav prema maternjem jeziku, uspeh nije mogao da izostane“.

Foto: B. Rakonjac

Vest o osvojenoj nagradi obradovala je učenike, njihovu nastavnicu Bojanu, ali i roditelje koji su velika i važna podrška u svim aktivnostima Srpske dopunske škole. Nagradu su, kako i dolikuje, proslavili na prvom zajedničkom času. Iako je Lena tvrdila da za prijateljstvo nije potreban šećer, mališani su shvatili da ono postaje jače ako se povremeno i zasladi, pa su se toga dana počastili tortom i slatkišima.

IKT FilmFest i slični projekti su odlična prilika da učenici iz dijaspore grade nove veze sa Srbijom, ali i da i se redovna nastava obogati različitim kreativnim aktivnostima kroz koje će učenici još više zavoleti svoj maternji jezik i svoju zemlju.

Snimanje filma
Foto: B. Rakonjac

Pogledajte i uživajte film „Recept za prijateljstvo“ učenika Srpske dopunske škole iz Majntala.


moreOriginal Article

Related Posts