Episkop Platon – primer ljubavi i žrtvovanja za svoj narod i veru

U čast sv. sveštenomučenika Platona banjalučkog u crkvi Sv. Stefana Dečanskog u subotu 11. maja održana je duhovna akademija na kojoj su učestvovali učenici Tehničke škole i Strukovne škole iz Borova naselja sa nastavom na srpskom jeziku i pismu. Akademiju je otvorio njen domaćin paroh borovonaseljski Slobodan Blažić koji je okupljene u svom kratkom obraćanju upoznao sa samim programom akademije i nekim činjenicama koje sveštenomučenika Platona povezuju sa crkvom u Borovu naselju.

– Jedna od dobrota Gospodnjih ovde u našoj parohiji u Borovu naselju desila se 2013. godine kada je u našem hramu položen deo moštiju Svetog Platona banjalučkog. Od tada mi nastojimo da se ovom svecu i samom Gospodu Bogu na dostojan način zahvalimo molitvama na ovom velikom daru. Jedan od vidova naše zahvalnosti je i ova duhovna akademija i to treća po redu posvećena ovom velikom srpskom stradalniku, episkopu Platonu – rekao je prota Slobodan Blažić.

Borovo naselje i ovog srpskog sveca povezuje jedan događaj iz 1938. godine kada je episkop Platon u prisustvu 25.000 ljudi osveštao novootvorenu Oglednu narodnu školu „Kralja Petra drugog“ koju su podigli češki industrijalac Jan Bata i direktor njegove fabrike u Borovu Toma Maksimović. Tri godine kasnije episkopa Platona ubile su ustaše. O njegovom životu i stradanju govorio je u svojoj besedi đakon Srđan Lukić.

– Ukoliko lik i delo ovoga svetitelja želimo da uporedimo sa nekim događajem iz Jevanđelja najbolje je da se setimo svima nama poznate priče o pastiru koji ne ostavlja svoje stado nego i život svoj polaže za njega – rekao je između ostalog đakon Srđan Lukić.

U nastavku programa učenici Tehničke i Strukovne škole održali su muzičko-recitatorski program. Izveli su kompozicije „Vera naša“, „Simonida“, „Braćo i gospodo“, „Rasti, rasti“ i druge, te recitale o Svetom Platonu i „Zaveštanja“ Sv. Stefana Nemanje.

Odbio naređenje ustaša da napusti svoj narod

Dužnost episkopa banjalučkog episkop Platon (Jovanović) preuzeo je u samo predvečerje Drugog svetskog rata, odnosno 1. oktobra 1940. godine. Po ulasku u Banja Luku Nemci su zaposeli episkopski dvor, a bez obzira na naredbu ustaških vlasti da, kao Srbijanac, mora iseliti u Srbiju episkop Platon odlučio je da ostane u poverenoj mu eparhiji.

„Ja sam kanonski i zakonito od nadležnih vlasti postavljen za episkopa banjalučkog i kao takav obavezao se pred Bogom, Crkvom i narodom da ću voditi brigu o svojoj duhovnoj pastvi, trajno i postojano, bez obzira na ma kakve prilike i događaje, vežući nerazdvojno život i sudbinu svoju sa životom i sudbinom svoga duhovnoga stada i ostajući u njegovoj sredini na duhovnoj straži za svo vrijeme dokle me Gospod u životu podrži“ – napisao je u svom odgovoru ustaškom stožerniku Viktoru Gutiću episkop Platon, koji je svoju neposlušnost ustaškim vlastima i ljubav prema svom narodu platio životom.

Episkopa Platona i arhijerejskog namesnika u Bosanskoj Gradišci Dušana Subotića ustaše su uhapsile u noći između 4. i 5. maja 1941. godine. Njihova unakažena tela nađena su tek posle sedamnaest dana na obali reke Vrbanje. U Kumsalama je nađeno iznakaženo telo episkopa Platona koga su seljaci dovezli u mrtvačnicu u Banja Luci. Po naređenju ustaških vlasti sahranjen je na Vojničkom groblju 24. maja bez pratnje, opela i bez imena na krstu. Prota Dušan Subotić pronađen je u selu Vrbanja u kom je i sahranjen.

Na Vojničkom groblju zemni ostaci episkopa Platona počivali su sve do 1. jula 1973. godine, kada su preneti u kriptu novosagrađenog Sabornog hrama u Banja Luci. Sveti arhijerejski sabor SPC proglasio ga je 1998. godine sveštenomučenikom. Posle te odluke njegove mošti iznete su iz kripte i nalaze se u ćivotu pred oltarom Sabornog hrama. Praznuje se 5. maja, na dan svoje mučeničke smrti.

Novoizgrađena Crkva Sv. Stefana Dečanskog u Borovu naselju, gradu koga je 1938. godine episkop Platon pohodio, danas neguje molitvenu uspomenu na ovog srpskog svetitelja. U njoj se nalazi i deo njegovih moštiju, a svakog četvrtka u njegovu čast služi se akatist.

The post Episkop Platon – primer ljubavi i žrtvovanja za svoj narod i veru appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.