Energija tradicije u Budimpešti

Ovu manifestaciju svečano je otvorio ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, a pre koncerta publici su se obratili i državni sekretar u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske Mikloš Šoltes i v. d. direktora Srpskog kulturnog centra u Budimpešti Milan Đurić, koji je i idejni tvorac i pokretač ove manifestacije, saznajemo od organizatora.

Reč je o programu koji se već osam godina održava u Mađarskoj i traje punih mesec dana. U tom periodu se na brojnim scenama širom države , prikaže oko dvadesetak programa koji oslikavaju bogatstvo i raznolikost srpske kulture.

Da je koncert Ansambla Kolo bio pravi izbor za otvaranje ove manifestacije govori i sama činjenica da su se karte za njihov nastup u toku dve nedelje već rasprodale. Ovim koncertom proslavljeni ansambl Srbije započeo je svoju sedamdesetu sezonu.

Prema rečima direktora Vladimira Dekića. Ansambl Kolo ne samo da čuva srpsko nasleđe, tradiciju, kulturu, nego ga i ponovo otkriva, što je i suština njegovog postojanja. Ovaj ansambl kako je rekao ne bi trebao da bude samo muzej kulturne baštine u kome će ljudi moći da se podsete istorije, nego je njegova misija i njegova vizija mnogo veća i šira od toga.

Profesionalni plesači ansambla Kolo predstavili su se sa tradiocionalnim srpskim igrama na jedan svež i moderan način, a da se to i dopalo budimpeštanskoj publici govori činjenica da ih je ona nagradila ogromnim aplauzima i više puta ih pozvala na bis.

Programski deo koncerta činile su koreografije iz klasičnog programa uz pratnju njihovog Narodnog orkestra, kao i nastupi voklanih solista Kola. Za nastup u Budimpešti izvedene su i Mađarske igre iz Subotice.

„Mi smo tu da bismo spojili sve to što se menja i sve to što treba da ostane isto. Mi smo veza između prošlosti i budućnost. Mi smo tu da budemo i čuvari našeg nasleđa i ledolomac naše kulture. Zbog svega ovoga smo i u Budimpešti. Predstavili smo ono što smo postigli, sa namerom da to bude samo prolog svega što ćemo postići. 70 godina postojanja je veliki uspeh. Ali to je tek početak. Mi smo okrenuti onome što dolazi i idemo mu u susret, uvek svesni da ono što smo očuvali ima smisla samo ako od njega možemo da stvrimo nešto novo, nešto što će komunicirati sa ljudima na nivou koji prevazilazi razlike u godinama, poreklu ili nacionalnoj pripadnosti“, rekao je za medije Vladimir Dekić, direktor Ansambla narodnih pesama i igara Srbije Kolo.

Svakako treba reći da će Mesec srpske kulture osim ovog koncerta obuhvatiti i razne kulturne aktivnosti poput pozorišnih predstava, izložbi, književih večeri, premijera filmova, folklora, programa za decu odnosno raznih zabavno edukativnih programa, koji će biti privlačni i interesantni za različitu publiku.

„Mesec srpske kulture u Mađarskoj je značajna i velika manifestacija koja započinje jednim važnim folklornim događajem kao što je koncert Ansambla narodnih pesama i igara Srbije Kolo. Nadam se da će i drugi programi u okviru Meseca srpske kulture biti pravi pokazatelj kulturnih prilika našeg naroda u Mađarskoj, a i da će mađarska publika imati prilike da vidi ono lepo interesantno iz srpske kulture“, rekao je ministar Vukosavljević otvarajući manifestaciju.

Ministar Vukosavljević je rekao da se kulturna zona i kulturni prostor srpskog naroda prostire se i izvan granica države Srbije baš kako se i kulturni prostor mađarskog naroda prostire izvan granica Mađarske.

„Ta dva kulturna prostora tokom istorije prožimala su se, nadahnjivala, pružila jedna drugom inspiraciju i uticaj i ostavila svoje dobre tragove jedan u drugom. Verujem da ćemo narednih mesec dana imati prilike da uživamo u lepim melodijama kulture i da po ko zna koji put podsetimo da su oni mostovi među narodima koje kultura sagradi istovremeno najčvršći i najdugovečniji“, rekao je Vukosavljević.

Državni sekretar Mikloš Šoltes istakao je dobre odnose Srbije i Mađarske rekavši da živimo najbolji period sadarnje ove dve susedne države. One se tom prilikom zahvalio i narodnostima koje žive u ove dve države, Srbima u Mađarskoj i Mađarima u Srbiji, kao i pravoslavnoj i katoličkoj crkvi.

„I ovaj događaj narednih mesed dana jača prijateljstvo između dva naroda iskazujući time kako može da se živi jedan pored drugog“, zaključio je državni sekretar Šoltes.