Две српске православне цркверкве у Берлину стожер окупљања наших сународника

Две-српске-православне-цркверкве-у-Берлину-стожер-окупљања-наших-сународника

среда, 25.10.2023,  11:44 -> 12:28

Две српске православне цркверкве у Берлину стожер окупљања наших сународника

Како је и када формирана наша заједница у Берлину, како су помагали матици у кризним временима, како функционише допунска школа на српском језику, само су нека од питања на које одговоре даје Драган Секулић, свештеник Српске православне општине Берлин.

Српска православна општина Берлин основана је 1969. године одлуком тадашњег патријарха српског Германа. Наредне четири деценије српски верници су се окупљали у изнајмљеним храмовима, а онда је 1990. године купљен један немачки протестантски храм, реновиран и посвећен Светом Сави.

Како се повећавала бројност наше дијаспоре у овом немачком граду 2008. године је купљен и реновиран још један храм и посвећен Васрсењу Господњем.

„Ми смо једина српска црквена општина у Немачкој која има два своја храма. Нису грађени од темеља, у нашем духу, да тако кажем, али смо их ми прилагодили да када људи уђу, да се осећају као да су у својој отаџбини. И много нам значи да у једном граду, у Немачкој, имамо своја два храма“, каже отац Драган Секулић.

Храм Васкрсења Господњег у западном Берлину има црквени дом и порту, где се наши људи радо окупљају.

„Овде људи радо остају, друже се и долазе све генерације…имамо пуно младих породица са децом која могу да се овде играју, имају мало дечје игралиште, људи причају, склапају се познанства. Многи су се овде упознали и ступили у брак“.

Оба храма имају свој црквени хор, а једном недељно у њима се одржава и допунска настава на српском језику.

„Имамо школу која функционише овде, петком од 5 до 7 сати, деца уче српски језик и веронауку. То значи пуно за децу која долазе, можда не добију много, али довољно да се оспособе да знају ко су, шта су, којој вери припадају и ком народу. Знају наш језик…и за мању децу имамо једну просторију, где деца могу да се играју када је хладно, тако да смо мислили на све“, каже отац Драган.

Велику повезаност наших људи из Берлина са Србијом потврдили су кроз бројне хуманитарне активности.

„Посебно у време грађанског рата у нашој земљи, па кад су биле поплаве, а једна акција која је трајала годинама јесте помоћ деци сирочади Книнске крајине и то је трајало око 20 година. У почетку смо помагали око 180 деце и то све док нису постали пунолетни и док нису завршили школу“, каже отац Драган.

У српској православној општини с поносом истичу да су 2006. године снимили филм о владики Николају за који су од своје домовине одликовани орденом.

Detaljnije