Dve decenije Radija Mladost

23

Dvadesetogodišnji jubilej počeo je nastupom tri glavne junakinje programa Radio Mladost, koje su simulirale početak emisije, koja se godinama iz Araua u Švajcarskoj, regularno emituje svakog četvrtka, od 20 do 21 sat, na talasima Kanala K.

Radio Mladost pokrenula je grupa entuzijasta – Miloš i Goran Šmitran, Aleksandar Kilibarda i Anđelka Krasojević, osetivši potrebu da se srpska reč čuje i u Švajcarskom etru. Bila je to 1997. godina, vreme borbe za istinu o srpskom narodu i dešavanjima na prostorima prethodne Jugoslavije.

„Mi smo pokušali da kroz naš radio, koji je jedini u Švajcarskoj ovakvog tipa, kroz svoju kulturu, kulturnu baštinu, poeziju i razne druge sadržaje, vezane za našu otadžbinu, probijamo tu blokadu”, rekla je za RTS glavni i odgovorni urednik Radija Mladost.

Proslava jubileja bila je i prilika da se uređivački kolegijum Radija Mladost zahvali svim saradnicima kulturno-prosvetnih ustanova iz Beča, Pariza, i iz drugih gradova sveta, ali i da njihovi predstavnici kažu svoju reč o delovanju medija srpske dijaspore koji može služiti samo za primer.

„Mi imamo domet u čitavom svetu. Sarađujemo lepo sa maticom, a sve češće imamo uključenja iz raznih delova sveta, kako iz Kanade, Australije, tako i iz Kine i čak Indije, i to me veoma raduje. Imamo našu stranicu na Fejsbuku, svoj Jutjub kanal, svoju internet stranicu takođe…i ljudi vole da nas slušaju, da sarađuju sa nama i ja sam vrlo srećna što svakom našom emisijom možemo da doprinesemo još većom slušanošću”, rekla je novinarka i pesnikinja Violeta Aleksić.

Oduševljena funkcionisanjem radio programa, gostujući u emisiji pre dve godine, Tanja Radojević, predsednik Srpskog kulturnog društva u Cirihu, postala je tehnički deo tima, ton majstor Radija Mladost.

“Počelo je tako što sam mesecima gledala kako se radi, učila, što bi rekli-krala zanat od mlađeg kolege. I pre dve i po godine sam odlučila da počnem sama da radim”, kaže Tanja Radojević, predsednik Kulturnog društva iz Ciriha.

Izveden je i lepo osmišljen kulturno-umetnički program nastupom naših talentovanih umetnika iz Švajcarske.

Čuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u rasejanju – bilo je i ostalo osnovno polazište programa Radija Mladost, što je, uporedo sa velikim entuzijazmom, naporima i zalaganjima onih koji su ga stvorili rezultiralo dvadesetogodišnjim opstankom na medijskom prostoru srpske dijaspore.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/2701535/dve-decenije-radija-mladost.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.