Два нова дела др Лопушине на Сајму књига

Два-нова-дела-др-Лопушине-на-Сајму-књига

уторак, 24.10.2023,  11:26 -> 17:52

Извор: Издавачка кућа „Прометеј“

Два нова дела др Лопушине на Сајму књига

За 36 година колико се бави публицистиком, Марко Лопушина је објавио стотину књига у укупном тиражу од више од милион примерака. Два нова наслова, „Мајевичани у Швајцарској“ и „Америчко зло“ представиће на Сајму књига у Београду, 28. октобра.

На 66. Међународном београдском сајму књига писац Марко Лопушина представља своје две нове књиге, „Мајевичани у Швајцарској“ о српској дијаспори и „Америчко зло“ о вашингтонској политици према Србима и Русима. Њихови издавачи су „Прометеј“ и „Књига комерц“.

Дело „Мајевичани у Швајцарској“ о српској дијаспори је 100. објављена књига и биће представљена 28. октобра од 18 часова на штанду „Прометеја“, док је „Америчко зло“ 101. књига у ауторовој збирци дела.

Овим поводом др Лопушина је изјавио:

„Остварио сам свој српски сан. Постао сам писац књига које служе читаоцима да нешто више сазнају о феноменима 20. века и о питањима која брину српски народ. Хвала читаоцима на поверењу а издавачима на подршци“.

Марко Лопушина је новинар, публициста и писац из Београда. Његова дела тематски обрађују Србе у расејању (Енциклопедија српске дијаспоре у три тома), јавну и тајну полицију („Убиј ближњег свог“, „Убице у име државе“), политичко насиље и цензуру, тајна друштва („Масони у Србији“, „Витезови темплари“), стране службе („ЦИА у Србији“„КГБ против Југославије“) и мафије (Енциклопедија подземља, „Ко је ко у српској мафији“), српске, југословенске и светске криминалце („Командант Аркан“, „Легија и Земунски клан“).

Највећи број књига је о српској дијаспори (23), а објавили су их издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада (11) и београдски „Службени гласник“ (3). Наслове о полицији, мафији и тајним службама објавили су издавачке куће „Књига комерц“ и „Народна књига“ из Београда, као и „Легенда“ из Чачка.

Лопушина је за свој литератни рад више пута награђиван – Орденом Вука С. Караџића, Теслином златном медаљом, Медаљом Светозара Милетића, наградом „Драгиша Кашиковић“, Повељом „Растко Петровић“, Повељом удружења „Корени“ и другим. Носилац је титула – почасни доктор наука Универзитета Слобомир, почасни директор Теслине научне фондације, најбољи публициста Србије и Балкана.

Наредне године Лопушина планира да објави Енциклопедију српске дијаспоре о Србима на Балкану, књиге „Историја Кикац“ о најстаријем српском културном друштву у Швајцарској и лексикон „Најзагонетније српске убице“.

Detaljnije