DVA NAJNOVIJA DJELA AKADEMIKA BUROVIĆA

Prvih nedelja 2018.godine, dok je bolovao od srca, akademik, prof. dr Kaplan Burović završava pripremu za štampu dvije njegove nove knjige: KNJIŽEVNIK – krivično osuđena pripovetka i ISTINA JE NEUNIŠTIVA – zbornik studija i članaka. Uzalud su ga iz mjeseca u mjesec zvali u bolnicu za operisanje srca. Sve dok nije završio sa pripremom za štampu ta dva djela, nije ni pomislio da im se odazove. Pošto nije imao para da plati njihovo štampanje, oba djela je povjerio svom prijatelju Milovanu Brkiću, da mu ih on objavi, ako iz ruku hirurga ne izađe živ.

Pošto je u tri uzastopna slučaja iskljiznuo smrti kroz prste, jednom je prilikom proveo punih 12 sati bez svijesti, čim je malo prihvatio sebe, iz boljesničke postelje je našao sponzora, rodoljubivog Srbina, i eto – u izdanju izdavačke kuće GAMBIT iz Jagodine, upravo na dan 85-te godišnjice njegovog rođenja (08.VIII.2019) stižu mu na vrata stana u Ženevi – Švajcarska autorski primjerci obeju knjiga.

Redaktor obeju knjiga i izdavač je Zlatomir Lazić, dok im je lektor Borislav Radosavljević. Tehnički urednik im je zajednički – Zoran Jevremović. Djelo KNJIŽEVNIK ima za recenzenta Danila Dančetovića, a ISTINA JE NEUNIŠTIVA Lovra Lovrenca. Danilo Dančetović je i autor Predgovora prve knjige, dok je Loro Lovrenac autor Predgovora druge knjige.

Prva knjiga se otvara krivično osuđenom pripovijetkom KNJIŽEVNIK, ustvari njenom restauracijom, jer je original uništila UDB-a, pošto ga 1959.godine iskoristila kao corpus delicti tobože za neprijateljsku propagandu Akademika protiv socijalizma, Jugoslavije i jugoslovenske zajednice naroda..

Nju slijede «Istorija pripovetke», «Pripovetka Književnik i poema Bojana», «Sudske presude zbog pripovetke» i dopis «Restauriranje pripovetke».

U appendix-u imamo: disidentnu poemu BOJANA, studiju S.Kapetanović «Stvarnost i Burović» i recenziju Lj.Resulbegovića «Svetski rat protiv jednog čoveka – Akademik Burović disident Br. 1» – u vezi knjige Radovana Milića.

Mnogi su raskrinkali specifični socijalizam Josipa Broza Tita kao izdaju radnog naroda, ali niko kao i koliko Akademik Burović. Raskrinkali su ga sa pozicija kapitalizma i stalinizma, znači sa političkih pozicija, ali ne i sa naučnih. Akademik Burović je jedini do danas, koji – strogo naučnom kritikom sa disidentnih pozicija – dokazao nam je i dokazuje izdaju narodne vlasti i stvari socijalizma od svih stalinista na svijetu, pa i od Josipa Broza i njegovog titoizma – jugoslovenska verzija stalinizma.

Ili je narodna vlast i socijalizam policijska obrada nevinih ljudi, njihovo provociranje i guranje da učine koji krivični prestup, da bi se tako opravdalo njihovo hapšenje ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam najbezobraznije falsifikovanje sudskih dokumenata da bi se njima opravdala optužnica i presuda ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam instruiranje svjedoka kako će lagati pred sudom ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam obljivanje u krvi nevinih ljudi da priznaju zločine koje nisu učinili ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam prostituiranje žena i razaranje porodica ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam izmjena ličnih podataka, pa i nacionalnosti, da bi se uskladila optužba, njen karakter ?!

Ili je narodna vlast i socijalizam držanje po crnim listama i dan danas Akademika Burovića – ovog odanog i odranog sina naroda i domovine Jugoslavije, koji je učinio i žrtvovao za nju, za njen suverenitet i integritet kao i koliko niko drugi ?!

Istorija Jugoslavije i jugoslovenskih naroda ne poznaje još jednu drugu ličnost, koja je učinila i žrtvovala za nju i njene narode koliko i kao Akademik Burović !

Bacite pogled na Kosmet i recite nam ko je dostojnije od njega branio ovu srpsku pokrajinu i svetinju ?! Ko ju je dostojnije branio i dokumentima, činjenicama i zdravim naučnim argumentima doprinio njenoj odbrani, pa i žrtvovao se za nju ?! Ko je primorao i Ismaila Kadare da zatvori usta i da više ne spominje ni autohtoniju Albanaca, niti njihovo porijeklo od Ilira ?! Ko je od Jugoslovena sataniziran i proganjan od Albanaca kao što je sataniziran i proganjan aktuelno Akademik Burović, na koga su samo prošle godine izvršena tri pokušaja ubistva, da ne govorimo o prethodnim atentatima ?!

Dok Josip Broz, sred Beograda, daje tapiju Kosmeta Albancima i traži od Envera Hodže da uhapsi Akademika Burovića, On – okovan u gvožđe i beton najmonstruoznijeg zatvora na svijetu – Burelji, piše Enveru Hodži : « Mičite ruke sa Kosova, jer je bilo i jeste naše, o albanska socijal-fašistička i šovinistička bagro ! »

Do njega svi su stalinističke vlade nazivali (Pa ih i dan-danas nazivaju !) komunističkim. Od njega, Akademika Burovića, i njegovih dokumenata-studija počeli su da ih nazivaju njihovim pravim imenom – socijal-fašističkim : socijalističke na riječi i fašističke u praksi.

Ili nije ovaj Burović taj koji je i samog Envera Hodžu, iz zatvorske ćeljije u Burelju, primorao da prizna da oni, koji aktuelno upravljaju « komunističkom » Partijom Rada Albanije i albanskom državom, nisu ništa drugo do jedna crna banda krvavih kriminalaca, omažena od čitavog naroda ?!

U drugoj knjizi – ISTINA JE NEUNIŠTIVA, koju preporučujemo svima da je pročitaju od prve do posljednje stranice, posebnu pažnju treba posvijetiti studijama : « Narod i domovina su svetinja », « O neprijateljskom stavu dijaspora », « Nacionalna manjina i dijaspora », « O autentičnosti Albanaca » i « Međunarodni zakon o dijaspori ».

U appendix-u se donose prilozi Vladimira Stankovića, Aleksandra Ćukovića, Ljubice Gojković, Mateja Leskovar, Radovana Milića, Milovana Brkića, Danila Dančetovića i Zorana Siriškog, koji – između ostalog piše : « Akademik prof. dr Kaplan Burović, pravi je poznavalac

predmeta koji obrađuje, budući da govori albanski i da je član Albanske akademije nauka i umetnosti. Po narodnosti Srbin, razvio je interesovanje za albanski jezik, kulturu i istoriju još kao mladić. Iskusio je udare i ubode « komunizma » kako u Titovoj Jugoslaviji, tako i u Albaniji Envera Hodže. Po izdržani višedecenijski zatvor, odselio se kao disident epskih razmera u Švajcarsku, gde i sada živi ».

Obe knjige pretstavljaju značajan doprinos našoj publicistici, ali i na polju naučnih istraživanja, posebno na polju albanologije, gdje se Akademik Burović afirmirao kao najveći savremeni albanolog. Sami Albanci, njegovi izjavljeni i najveći neprijatelji, govore i pišu da su sve tri albanske akademije nauka i umjetnosti, pred otkrićima Akademika Burovića – zanijemile.

Boro JUGOVIĆ