Druzenje za pamcenje

Grupa od 100 ucenika iz Zrenjanina, Niša, Novog Pazara i Užica, zajedno sa svojih 10 profesora, provela je dve sedmice u Grindelvaldu u Švajcarskoj od 19. jula do 3. avgusta ove godine. “Vesti” su nekoliko puta dosad pisale o ovoj humanitarnoj akciji, koju je inspirisao i sproveo u delo gospodin Adolf Ogi, prethodni predsednik Švajcarske. Cilj ovog znacajnog poduhvata bio je u tome da se najmladima sa podrucja zahvacena ratom na teritoriji bivše i sadašnje Jugoslavije omoguci ne samo smeštaj i svakodnevni izleti, nego i obezbedi celokupna letnja garderoba i niz drugih prijatnih iznenadenja, što ce njihov boravak uciniti nezaboravnim.
U kampu je po pozivu boravio i mr Živko Markovic, ucitelj Srpske škole u Švajcarskoj, koji se našao tu, uz decu, ne samo da im kao prevodilac olakša komunikaciju sa ljubaznim domacinima, nego da im prica o Švajcarskoj i njenoj istoriji i njenim vezama sa Srbijom u prošlosti i danas. Jedne veceri, seca se Markovic, deca su nametnula temu o Bogu i religiji, vidno se radujuci što ce od jeseni moci da slušaju casove veronauke.

Neostvarena želja

– Naravno da je bila nezaobilazna tema i nedavni izbor predsednika Medunarodnog olimpijskog komiteta u kojem gospodin Ogi nije uspeo da ostvari svoju želju da u narednom periodu predvodi MOK, ali ce on uvek biti tu da svojim iskustvom i autoritetom pomogne svaku akciju koja zbližava ljude, ne samo sportsku ili humanitarnu, poput ove o kojoj je rec – kaže Markovic.

Posebnu draž boravka dece u Švajcarskoj dalo je i kratkotrajno druženje i “caskanje” sa gospodinom Ogijem, nastavlja Markovic.
– Bila mi je cast što sam se našao u prilici da sa gospodinom Ogijem budem na rucku koji je uprilicen “sa vojnickog kazana” u švajcarskim Alpima. Ovaj zaista neposredan i prijatan covek se, u razgovoru sa mnom, interesovao o tome iz kojih mesta Jugoslavije dolaze ucenici i da li su zadovoljni boravkom i prijemom, ali i o mom mišljenju o samoj akciji, narocito kao ucitelja koji vec deceniju radi sa srpskom decom u Švajcarskoj – prica gospodin Markovic.