Druženje uz pasulj – Vesti online

druzenje-uz-pasulj-–-vesti-online

Lična arhiva

Svi dobili zahvalnice: Najbolji pasulj skuvala Verica Savić

Najstariji srpski klub u Austriji Jedinstvo iz Beča više od pet decenija neguje kulturu i tradiciju i nastavlja da organizuje manifestacije koje su nastale pre mnogo godina. Brojni su koncerti, nastupi, putovanja, razne priredbe s povodom, ali jedna manifestacija traje koliko i klub, a reč je o jedinstvenoj Pasuljadi. Svake godine je nova, sa osmišljenim programom, uvek sa gostima, što zvaničnim, što prijateljima kluba. Jednostavno niko ne želi da odbije poziv za tradicionalno nedeljno popodne, jer je Pasuljada nešto što se ne propušta.

Vlada uvek porodična atmosfera, dok u vazduhu titra blagi mirs pasulja, koji budi čula i tera vodu na usta. Nekada bude više, nekada manje takmičara, ali na kraju uvek bude dovoljno pasilja za sve posetioce kluba.

Ovog puta je iskušenje bilo veliko, jer je kutlače ukrstilo 17 takmičara. Žiri je bio na mukama, svi pasulji su bili ukusno spremljeni, a svaki je imao “tajni recept i dodatni sastojak koji ga čini drugačijim”. Da su svi pasulji bili ukusni videlo se na osnovu lonaca kojima se, na kraju ručka videlo dno.

Dobro miriše: Svi su iščekivali da probaju pasulj

Ovog puta pobedila je Verica Savić i sebe će za Novu godinu obradovati sa 100 evra. Obraz muškim ljubiteljima kuvanja osvetlao je Vladimir Milošević, koji je nagrađen sa 70 evra, a treće mesto zauzela je Desanka Stefanović, koja je osvojila 50 evra.

Svi takmičari su dobili zahvalnice, koje im je uručila Cica Rajković, predsednica Jedinstva i veliki aplauz za trud od svih prisutnih.

Veliki aplauz je čekao i nije izostao prilikom nastupa mladih recitatora i svih sekcija folkloraša Jedinstva.

Recitovali su Đurđina Grujić pesmu “Hvala”, pa Evelin Znahor “Prvi sneg”, Nikola Janković “Čigra i deca”, Denis Janković “Pripremu za zimu”, Aleksandra Milićević “Sanke” i Anastasija Trajković “Zečje uvo”.

Nastup najmlađih folkloraša

Najmlađi igrači iz školice folklora prikazali su “Mi smo deca vesela”, a pioniri “Pčelu i med”.

Omladinci su odigrali “Igre iz Pčinje”, dok je njihova pevačka grupa sjajno otpevala “Junaci sa Košara” i pobrala veliki aplauz.

Izvođački ansambl je pokazao svoju odličnu uvežbanost i sjajno odigrao “Igre iz Bujanovca”.

Ambasador Rodić poželeo srećne praznike

Pohvale za rad

Gosti ovogodišnje Pasuljade bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Aleksandar Saša Stanković, predsednik Asocijacije srpskog folklora u Austriji i predsednik KSD Bambi, Aleksander Nikolai, predsednik druge bečke opštine, odbornici Safak Akcaj i Rombold Astrid i Tomas Brandšteter nekadašnji predsednik 16. bečkog okruga, koji je sada na funkciji predsednika okružnog građevinskog odbora.

Prisutnima su se obratili ambasador Rodić i Nikolai, koji su pohvalili rad Jedinstva i poželeli srećne predstojeće praznike.

, %%item_urlt%%