Donacija za oštećene krovove u Trpinji

Srpska firma „Toza Marković“ iz Kikinde donirala je krajem januara crep za sve one stambene objekte na prostoru opštine Trpinja koji su oštećeni tokom provale leda 7. jula prošle godine.

Tom prilikom najviše su oštećeni kako stambeni, tako i pomoćni objekti u samoj Trpinji, najviše krovovi, ali i fasade i prozori baš kao i brojne poljoprivredne površine.

– Prošle godine na Ivanjdan led je pogodio naše područje i tom prilikom imali smo dosta oštećenja na stambenim objektima, konkretno polupani su krovovi, došlo je do prokišnjavanja i tom prilikom je oštećeno preko trista kuća. Nakon toga, kao lokalna samouprava, tražili smo pomoć za saniranje tih šteta. Mnogi ljudi su se u prvi mah snašli i obnovili svoje objekte, ali mnogi ni do danas nisu u potpunosti uspeli da reše nastalu štetu. Ovih dana značajnu pomoć dobili smo od firme „Toza Marković“ iz Kikinde koja proizvodi crep, konkretno radi se o jednom šleperu crepa, 23 palete ili 8970 komada crepa koje ćemo mi podeliti našim stanovnicima. Ovo je samo deo potrebnog crepa za saniranje, ali svakako značajnija je pažnja koja nam je ukazana od strane ove firme – istakao je načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.

Šteta tom prilikom na području opštine Trpinja pričinjena je na 320 stambenih kuća, najviše od toga u samom naselju Trpinja, ali i na više drugih objekata. Sva pričinjena materijalna šteta je evidentirana u skladu sa zakonom, baš kao i šteta na poljoprivrednim površinama za šta su oštećenici dobili malu pomoć od države u iznosu od oko tri odsto od procenjene štete, dok za objekte još uvek ništa nije dobijeno.

– Komisija za elementarne nepogode formirana od strane opštinskog Veća doneće kriterijume i odluku o doniranju ovog crepa. Koristim priliku da se zahvalim direktoru firme „Toza Marković“ Vladi Iliću na ovoj donaciji koja je za nas izuzetno značajna – naglasio je Palić.

Pomoć posredstvom konzulata

Posrednik u ovoj humanitarnoj akciji i donaciji bio je Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru na čiju je inicijativu stupljeno u kontakt sa firmom „Toza Marković“.

– Posle ove elementarne nepogode kojoj smo svi bili svedoci, a koja je najviše pogodila mesto Trpinja, kako na poljoprivrednim površinama tako i na stambenim objektima, došli smo na ideju da pokušamo pomoći ovim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom. Stoga smo stupili u kontakt sa menadžmentom firme „Toza Marković“ iz Kikinde, koja je inače poznat brend i u ovom kraju kada je proizvodnja crepa u pitanju, na šta su se oni odmah odazvali po našem pozivu. Zato želim ovim putem da se zahvalim kompletnom rukovodstvu ove firme na donaciji, a isto tako da pozovem i druge da se uključe u ovu akciju kako bismo ublažili nevolje svih građana koji žive ovde – napomenuo je generalni konzul srpskog konzulata u Vukovaru Milan Šapić i istakao da je isporuka pomenutog materijala kasnila zbog tehničkih problema.

„Toza Marković“ donacija crep trpinja

– Bilo je dosta tehničkih problema oko isporuke ovog crepa, zato on i dolazi u ovoj kasnijoj fazi, ali oni nisu bili stvar volje menadžmenta firme „Toza Marković“ nego stvar tehnike kako će se ovaj crep prevesti. Dosta je taj proces trajao, ali na kraju ipak je materijal stigao što je najvažnije od svega, čak je i prevoz bio o njihovom trošku, tako da su kompletan posao oko isporuke oni sami realizovali – istakao je Šapić.

Podsetimo, velika elementarna nepogoda početkom jula prošle godine poharala je delove opštine Trpinja, najviše naselja i atare mesta Trpinja i Bobota, ali i delove grada Vukovara i opštine Borovo u Vukovarsko-sremskoj županiji. Tom prilikom u svim ovim sredinama pričinjena je velika materijalna šteta, a takva vremenska nepogoda, po svedočenju starijih ljudi, nikada ranije nije zadesila ovaj kraj.

The post Donacija za oštećene krovove u Trpinji appeared first on srbi hr.

Original Article