Đačka slava u Kizborou

Tradicionalnom priredbom đaci srpske škole „Vuk Stefanović Karadžić“ pri crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou obeležili su u nedelju školsku slavu Svetog Savu.

Prethodno su zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima đaci srpske škole prisustvovali Svetoj liturgiji koju je služio starešina hrama, prota Aleksandar Savić, uz sasluženje sveštenika Dejana Miloševića, koji su takođe obavili i obred lomljena slavskog kolača.

Direktorka škole Nada Miljanić pozdravila je goste i podsetila na život Svetog Save, upoznavši prisutne i sa planovima za ovu školsku godinu, koja je počela pre dve nedelje.

– Važno je da živimo po predanju Svetog Save i da učechi i radeći, svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas, a najviše za našu decu. Učenje o svetosavlju je učenje za budućnost i nema boljeg mesta za to do ovog u našoj školi, u okviru crkvene zajednice, na ovom parčetu srpske zemlje na ovom dalekom kontinentu – rekla je između ostalog direktorka škole gospođa Nada Miljanić i podsetila na opasnost od gubitka nacionalnog identiteta u dijaspori.

– S ponosom mogu da kažem da smo mi, tokom svih ovih godina, u našoj školi sabirali, okupljali i borili se noseći se jednom divnom idejom da sačuvamo srpske korene, učeći decu srpskom jeziku i pismu, upoznavajući ih sa srpskom istorijom, razvijajući kod njih osećaj identiteta i pripadnosti srpskom narodu, učeći ih da vole svoje i da poštuju druge narode i dobre ljude – istakla je direktorka škole.

U prigodnom programu Marko i Luka Ristić recitovali su stihove o Svetom Savi, Nikola Savić je recitovao pesmu Svetom Savi od vladike Nikolaja. Vasilije Anđelić i Andrej Maričić govorili su tekst Svetolika Milosavljevića „Rastko“. Prigodne stihove o Svetom Savi recitovali su i Nikola Anđelić, Momčilo Tešić, Nađa Golubović, Nikola Savić i Marko Ristić.

Negovanje korena: Obraćanje direktorke Nade Miljanić

Domaćini

Domaćini ovogodišnje slave bili su učenici Srđan, Filip i Jovana Kulanin sa njihovim roditeljima, dok će naredne godine domaćin slave biti Oliver Simić sa porodicom.

„Šumadija“ ide u Adelajd

Narednog vikenda članovi folklorne grupe „Šumadija“ iz Kizboroa najavili su putovanje u Južnu Australiju gde će, pored nekoliko gostujućih folklornih grupa, uzeti učešće na folklornom festivalu koji organizuje grupa „Oplenac“ iz Adelajda.

Чланак Đačka slava u Kizborou се појављује прво на Vesti online.

Original Article