Đaci govorili slavske zdravice

djaci-govorili-slavske-zdravice

M. Stanković

Svi učenici sa sveštenicima, profesorkom Slađanom i Marinom Radosavljević

Kao i svake godine hramovna slava hrama Svetog Georgija u Bremenu – Đurđic, proslavljena je veoma svečano. Okupio se veliki broj vernika koji su dupke ispunili hram. Svetu liturgiju je služio nadležni paroh, protojerej Dragan Jovanović, a sasluživali su mu protojerej Saša Momirović (bivši bremenski paroh), otac Milan Tanasić, Ilija Šlepegrel (sveštenik Gruzinske crkve) uz nekoliko čtečeva.

Slavska znamenja je pripremila porodica Milošević iz Oldenburga (Miloš i Bojana sa decom). Posle osvećenja slavskih znamenja kumstvo za narednu slavu su preuzele porodice Perišić, Marković i Sremac.

Najlepšu čestitku su pripremili đaci Srpske dopunske škole iz Bremena pod rukovodstvom profesorke Slađane Dunjić Fridrih. Oni su izveli prigodan program, a počeli su ga pesmom “Tamo daleko”. Zatim su govorili slavske zdravice kojima su svima poželeli dobro zdravlje, svaku sreću, a poslednji čestitao Damjan Jovanović je svoju zdravicu završio podižući čašu vina uz uzvik: “Živeli!”.

Lomljenje kolača: Otac Saša sa kumom Bojanom i njenom ćerkicom i sinom

Đaci su ujedno i članovi folklorne sekcije koju vodi Marina Radosavljević. Obučeni u narodne nošnje oni su prvo doprineli lepoti svečarske slike pred oltarom. Potom su izveli tri tačke: “Igrale se delije”, “Oj, Moravo” i “Višnjičica rod rodila”.

Svi učesnici programa su nagrađeni burnim aplauzima.

Bogata trpeza

Parohijanke su pripremile bogatu slavsku trpezu za kojom se svečarsko slavlje nastavilo.

Detaljnije