DIJASPORA LOBIRALA ZA SRBIJU

„VESTI“ U EVROPSKOM PARLAMENTU U BRISELU

• Srpski institut za javnu diplomatiju, uz podršku Ministarstva dijaspore, organizovao dvodnevnu posetu predstavnika naše dijaspore evropskim institucijama

Evropa će pomoći srpskoj dijaspori jer onaj ko je došao u evropske zemlje, da privređuje i da se integriše, to u potpunosti zaslužuje. Takav stav su prilikom dvodnevnih sastanaka u Briselu, u Evropskom parlamentu (EP) sa predstavnicima zemalja u kojima žive naši ljudi, stekli svi sagovornici, uz nadu da će i ovakav pristup biti jedna od stepenica na putu Srbije ka članstvu u EU.
Posetu je organizovao Srpski institut za javnu diplomatiju, sa sedištem u Briselu, uz podršku Ministarstva dijaspore koje je ovu akciju doniralo sa 4.000 evra. Delegaciju su činili državni sekretar Ministarstva dijaspore Miodrag Jakšić, predsednik Instituta Zoran Milinković, poverenik dijaspore Mića Aleksić i predsednik Skupštine dijaspore Miloš Janković iz Francuske, zatim predsednik Saveza Srba Rumunije Živica Milojkov koji je stigao iz Temišvara, Ana Milošević predstavljala je naše „Italijane“, a kao domaćin Belgija je bila najbrojnija – zastupali su je mladi intelektualci.

Zakon

Uvodna tačka dnevnog reda tokom posete Briselu, bila je rasprava o Nacrtu Zakona o dijaspori na kojoj su uz desetak predstavnika dijaspore i državnog sekretara Jakšića, prisustvovali i sekretar u Misiji Srbije pri EU Ivan Samardžić, iz Evropske komisije Gordana Popović, konzul u Ambasadi Srbije u Briselu Dragan Milojević i sudski prevodilac profesor Gordana Janković.
– Ovo je bila prva javna diskusija i zadovoljan sam što su u načelu prihvatili Zakon, u koji ćemo u skladu sa pravnim normama uvrstiti primedbe i predloge – rekao je državni sekretar Jakšić.

Sve njih, kroz individualne sastanke, saslušali su evropski parlamentarci: Ari Batanen (Francuska), Hana Svoboda (Austrija) i Salvatore Tatarela (Italija). Na okruglom stolu „Srpska dijaspora, položaj, učešće i važnost za predstojeće izbore EP“ saslušali su ih Pol Rubig (Austrija), Alojz Peterle (Slovenija), Žizel Kalenbah (Nemačka) i David Gulen (Finska), dok je u Evropskoj komisiji razgovore sa Srbima vodila Miriam Verger iz kabineta evropskog komesara Oli Rena.
– Veoma sam zadovoljan organizacijom ovog događaja, koji je pokazao novi način na koji naša dijaspora može da učestvuje u političkom životu zemalja EU, kao i da svojim aktivnostima pomogne Srbiji u lobiranju za brže uključivanje u EU – rekao je državni sekretar Miodrag Jakšić. – Prija nam i to što smo naišli na razumevanje svih parlamentaraca i funkcionera Evropske komisije. Predočili su nam još neke nijanse koje moramo da uradimo da bismo bili prihvaćeni kao kandidati. U ime Ministarstva dijaspore zahvaljujem se Srpskom institutu u Briselu što su ovaj projekat tako dobro uradili i potpuno opravdali skromna sredstva koje smo za to izdvojili. Institut je pokazao kako i druge naše organizacije treba da se odnose prema suštinski važnim pitanjima naših zajednica u svetu.

Stažisti u Briselu

– Ovo je bila jedna od najozbiljnijih akcija lobiranja za Srbiju i to kroz veoma kreativne i korisne susrete. Saznali smo kako da poboljšamo odnos prema Srbima u Evropi, da obezbedimo olakšice u viznom režimu i kako da učestvujemo na evropskim izborima dogodine. Ovi susreti su bili korisni za dijasporu, ali i za celu Srbiju. Sve smo organizovali za deset dana, niko nas nije odbio – rekao je Zoran Milinković. – U nacionalnom interesu, Institut je dogovorio da u Brisel dovede pet stažista, koji bi tu boravili po tri meseca, uz sufinansiranje Ministarstva dijaspore Srbije.

Ohrabrenje

– Ne smemo da se zatvaramo u geta, a naši građani koji imaju dvojna državljanstva, imaju mogućnosti da učestvuju na izborima i u javnom životu države u kojoj žive. Mogli bismo u svakoj zemlji da formiramo Centralne savete, preko kojih bismo lakše ostvarivali svoja prava, afirmisali aktivnosti i dolazili do sredstava. Ova briselska poseta je veliko ohrabrenje. Sad je sasvim sigurno da su svi poslanici otvoreni za saradnju sa našom zajednicom. Nije tačno da nas neće. Svi parlamentarci su nam poručili: „Dođite! Razgovaraćemo, pomoći ćemo i podržaćemo vas“ – primetio je Miodrag Jakšić.