Devet decenija fudbala u Mirkovcima

Hajduk Mirko osnovan je 1928. godine, tada pod imenom Hajduk, koje je nekoliko godina kasnije promenjeno u ovo koje i danas nosi. Mirkovčani su tokom 90 godina postojanja postizali i brojne uspehe, a takmičili su se i u Regionalnoj fudbalskoj ligi Slavonije i Baranje – grupa jug. Tokom rata, u ligama RSK, bili su prvaci istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema kao i osvajači kupa.

– Za nas je ovo veoma značajan jubilej. Hajduk Mirko je simbol druženja i okupljanja srpskog naroda na ovim prostorima. Vremena su teška, ali uspevamo da prebrodimo ovu krizu i da očuvamo i sačuvamo naš klub koji nam mnogo znači. Nadam se da ćemo za deset godina kada budemo obeležavali stotu godišnjicu kluba, taj jubilej dočekati u nekom lepšem i boljem ambijentu i sa boljom perspektivom za naš klub – naglasio je član uprave Hajduk Mirka Miroslav Marić.

Jubilej uveličali gosti sa Korduna

Čast da uveličaju ovu proslavu dobili su fudbaleri iz Vojnića, kluba Petrova gora koji je osnovan 1946. godine i danas je jedini srpki klub na Kordunu.

– Prvi put smo kao klub na ovom prostoru i drago nam je zbog toga, pogotovo što učestvujemo u proslavi ovog značajnog jubileja za klub iz Mirkovaca. I sami smo pre dve godine obeležili 70 godina od osnivanja našeg kluba i kao takvi smo treći klub po starosti u Karlovačkoj županiji – istakao je sekretar FK Petrova gora Nikola Eremić.

Iako na takvim događajima rezultati padaju u drugi plan, pomenućemo da su domaćini i slavljenici bili bolji i svoje nove prijatelje iz Vojnića pobedili sa 4:1.

Hajduk Mirko danas u finansijskim problemima

Hajduk Mirko danas se takmiči u okviru Treće županijske fudbalske lige, grupa Vinkovci. Pored seniorske selekcije u okviru ovog kluba aktivne su i pionirska, te veteranska ekipa. Ono što je vredno pomena, Hajduk Mirko je danas verovatno jedan od najmanje plaćenih fudbalskih klubova u Hrvatskoj od strane jedne lokalne samouprave. Naime, već duži niz godina Mirkovčani od grada Vinkovaca dobijaju tek oko hiljadu evra godišnje za rad kluba sa kojima ne mogu da pokriju ni osnovne troškove kluba.

Uz pomoć privrednika, pojedinaca, ali i institucija i organizacija poput Zajedničkog veća opština, Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke uspešno je organizovan, obeležen i proslavljen ovaj jubilej mirkovačkog kluba koji ponosno gazi ka stotoj godišnjici postojanja.

The post Devet decenija fudbala u Mirkovcima appeared first on srbi hr.

Original Article