Deca pravila slavski kolač

Za tri grupe učenika srpske dopunske škole u Nirnbergu i Erlangenu nastavnica Gordana Budiša je osmislila radionicu U susret Božiću i slavama, što je uspešno realizovano sa decom u oba grada. Pored izrade slavskog kolača, deca su od sveštenika saznala nešto više o Božiću i slavama i načinu njihovog obeležavanja u porodici.

Mališani su sa zanimanjem slušali sveštenike, a onda vredno radili na pripremi slavskog kolača i pravljenju ukrasa za kolač.

Nastavnica Gordana Budiša kaže da su deca i u Nirnbergu i Erlangenu bila oduševljena idejom i da su se vrlo rado angažovala u radionici. U Nirnbergu su to radile dve grupe sa ukupno 35 učenika, a u Erlangenu grupa od 15 učenika.

– Ovoj radionici prethodili su časovi veronauke na kojima su sveštenici Ilija Romić u Nirnbergu i Mićo Matić u Erlangenu deci govorili o Božiću i slavama i načinu njihovog obeležavanja i proslavljanja u porodicama. U Nirnbergu su se učenicima srpske dopunske škole priključili i učenici veronauke koju pohađaju u hramu Sv. Kirila i Metodija – kaže nastavnica Gordana Budiša.

Kako nam prenosi nastavnica, deca su naučila i nekoliko božićnih pesama. Sve tri grupe učenika su se vrlo marljivo angažovale da pripreme i ispeku slavski kolač koristeći znanje i informacije koje su prethodno dobili.

Ovaj dobro osmišljeni nastavni sadržaj, prigodnog naziva U susret Božiću i slavama, rado je prihvaćen kod dece, a i roditelji su bili oduševljeni praktičnim pristupom u dočaravanju srpske tradicije.

Чланак Deca pravila slavski kolač се појављује прво на Vesti online.

Original Article