Давид и Џинџер Вујић: Путници кроз време и космос у посети Београду

Давид-и-Џинџер-Вујић:-Путници-кроз-време-и-космос-у-посети-Београду

Србин који је дао велики допринос мисији свемирске агенције НАСА, а чији је један од кључних оснивача био Михајло Пупин, као и његова супруга, потомак лозе Едит Болинг Вилсон (Edith Bolling Wilson), прве даме Америке и супруге председника Вудро Вилсона на чију иницијативу је формирана НАСА, после молитве благодарности, 29. јуна, на дан када су пре 40 година започели своју љубав, обновили су брачне завете.

Потомак Вилсонових, који су били осведочени пријатељи српског народа, Џиџер Вујић је пре 4 деценије прешла у православну веру и венчала се у српској православној цркви. Она, од тада до данас, супругу Давиду представља највећу подршку. Заједно су основали хуманитарну организацију с основним циљем да помогну Србији и српском народу, а несебично су помагали и рад других добротворних организација које имају исти циљ. Давид са поносом каже на течном српском језику:

„Сећам се, мој отац ми је рекао, Давид ти си рођени Американац, али немој никада заборавити одакле ти је срце и зато помажи нашем народу кад год можеш и немој заборавити своје порекло. Супруга и ја у Вашингтону Ди Си славимо сваки православни Божић, Васкрс и нашу славу Светог Николу, коју је обележавао и славио и велики Никола Тесла.“

У времену када бракови нажалост трају јако кратко, а поводом обнављања брачних завета, Џинџер Вујић је увежбала и на српском рекла: „После 40 година нашег пута ништа ме није учинило срећнијом, ни поноснијом, него да будем госпођа Вујић.“

Тесла Стил хаљину са монограмом, прва је понела госпођа Вујић, а њен славни предак, председник Америке Вудро Вилсон је 28. јула 1918. у част српског народа, наредио да се вијори српска застава, као прва инострана застава која се икада вијорила, од укупно две у историји Беле куће.

Давидова супруга Џинџер је блистала у сатенској хаљини беж боје, коју је специјално за ову прилику дизајнирала Сузана Перић. Свечаности у крипти Храма Светог Саве присуствовао је велики број званица, међу којима су били Срђан Ђоковић, Дан Тана са супругом, Јадранка Јовановић, национални координатор Теслине године Теслиног народа амбасадор др Љиљана Никшић, као и бројни пријатељи и родбина.

Куриозитет је то да је велики хор из САД-а који окупља чланове са источне и западне обале Америке, брачном пару Вујић припремио дирљиво изненађење, отпевавши песму Тамо далеко. Молитву благодарности служио је свештеник Храма Светог Саве отац Драган Шовљански, дан уочи Видовданског сабора дијаспоре који се одржава 1. и 2. јула у Дому Народне скупштине, где ће учествовати 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земље и региона.

Овом скупу присуствује и Давид Вујић, носилац Карађорђеве звезде првог степена, као и највишег признања српске дипломатије за дијаспору Мајка Србија, један од припадника најзнаменитије научне српске дијаспоре и један од звездобројаца који су дотакли свемир, померали границе сазнања и давали кључни допринос модерној цивилизацији и човечанству.

Давид Вујић је истакао: „Човек ће поново слетети на Месец 2024/2025. План ми је да повежем српске научнике са Америком и новим НАСА пројектом Артемис, који треба људе да поново одведе на Месец. Наслов мог предлога је био Тесла – Пупин Центар за проучавање свемирске технологије. Открио сам да у Србији постоји више него довољно квалификованих научника, инжењера, института, академија, универзитета о којима се у Америци мало зна.“

 „Теслине године Теслиног народа“ и 11 брендова

Првих шест месеци обележавања Теслине године Теслиног народа Министарство спољних послова Србије покренуло је 11 брендова и две иницијативе названих по чувеном научнику и све је заштићено монограмом, Теслиним иницијалима, које је користио и имао на својим деловима одеће.

Међу тих 11 брендова је и Тесла Стил, који је окупио водећа имена српске модне индустрије међу којима су светски призната Роксанда Илинчић из Лондона, Игор Тодоровић, Саша Милојковић, Бата Спасојевић, Младен Миливојевић Барон и Сузана Перић чији је атеље за Тесла Стил направио импресивну Тесла хаљину која ће бити премијерно приказана у просторијама Савеза инжињера и техничара Србије, чији је први почасни члан постао Никола Тесла 1892.

Како каже Љиљана Никшић, начелница одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме у Министарству спољних послова, током боравка у Србији Вујић ће примити и велико признање за животно дело:

„У Савезу инжењера и техничара 10. јула на рођендан Николе Тесле – Вујић ће примити Златну плакету Николе Тесле на истом месту где је Тесла постао почасни члан. Такође, Вујић ће постати почасни председник Међународног Теслиног комитета у коме ће бити и Марк Алеси, који је директор Тесла научног центра Варденклиф Лонг Ајленд.“

Detaljnije