Dar koji privlači

dar-koji-privlaci
Dar koji privlači

B. Miličić

Učesnici kolektivne izložbe

Od 3. marta do 30. juna u Centru za savremenu umetnost u Augzburgu traje kolektivna izložba radova 12 umetnika među kojim je i Natalija Ribović, rođena Novosađanka koja živi i stvara u ovom bavarskom gradu. Ona je na izložbi predstavila 10 svojih radova nastalih 2015. godine koje su otkupili prijatelji umetnosti.

Pozitivne ocene

Na otvaranju izložbe bilo je skoro 200 posetilaca, a o svakom od umetnika i njegovom stvaralaštvu govorio je kustos i direktor H2 – Centra za savremenu umetnost dr Tomas Elsen koji je i otvorio ovu kolektivnu izložbu umetnika iz Augzburga i okoline. Natalija Ribović je uspešna i u ovoj sredini uvažavana umetnica koja je 2007. godine dobila Nagradu grada Augzburga za promociju umetnosti. Njen umetnički angažman stručna javnost je vrlo pozitivno ocenila uz konstataciju da se radi o mladom medijskom umetniku, crtaču i dizajneru, koji je vrlo originalan i prepoznatljiv. Natalija Ribović sa zadovoljstvom govori o svom kreativnom stvaralaštvu i izdvaja nekoliko vrlo uspešnih nastupa.

Natalija Ribović u Centru za savremenu umetnost u Augzburgu

Čast i zadovoljstvo

– Posebno mi je bio važan poziv Ambasade Republike Srbije u Berlinu i ambasadorke dr Snežane Janković da u zgradi ambasade izložim svoje radove, a povod je bilo obeležavanje 140 godina od potpisivanja Trgovinskog ugovora i Konzularne konvencije između Srbije i Nemačke. To je bilo u septembru prošle godine, a o mojoj izložbi govorila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Tada je, između ostalog, rečeno da izložba pod imenom “Infinito Dance” predstavlja moje viđenje uspostavljanja nove ravnoteže i veze između prirode, tehnologije i duha u 21. veku. Posebno su mi bile značajne reči da ja svojim radom predstavljam snažnu sponu Srbije i Nemačke – ističe Natalija Ribović. Tokom boravka u Japanu, ona je razvila dečju kolekciju za “outdoor” brend “The North Face”, a u Augzburgu je kreirala modnu produktivnu liniju pod imenom “Renesansa – novi početak 2023”. Obuhvatila je u svojoj kreaciji umetnost, modu, arhitekturu, humanizam, putovanje i na vrlo originalan način vrši promociju grada Augzburga, njegove renesansne prošlosti i budućnosti u 21. veku, ističući vrednosti regiona u okviru Evrope.

Sa ambasadorkom Snežanom Janković u Berlinu

Originalnost i zamke

Za ovu multimedijalnu umetnicu i njene “likove” važi osnovna ocena – originalnost! To je svakako pozitivna karakteristika, ali ona sa sobom nosi i zamke.

– Kao i u drugim oblastima života, tako i u umetnosti za neke radove i stvaralaštvo na samom početku pored znatiželje pojavljuje se i neshvatanje i da bi nešto bilo prihvaćeno u umetničkim krugovima i javnosti potrebno je da prođe određeno vreme. Tako je bilo i sa nekim mojim radovima i treba da se prepozna ono što je zamisao i ideja stvaraoca, ali sve to govori koliko je umetnost važna za naš život – konstatuje Natalija Ribović.

Naša umetnica “u akciji”

Otklon od stvarnosti

Zanimljivo je da je ona ponudila svoje radove i saradnju gradu Novom Sadu koji je 2022. godine bio Evropska prestonica kulture. Njenu dobru volju, želju i spremnost da se aktivno uključi, tamo nisu prepoznali i izostao je odgovor na njen predlog. Iako žali što nije učestvovala na ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji u rodnom gradu, Natalija Ribović se okrenula daljem radu i tako je, kako kaže, “napravila otklon od stvarnosti”. Nema sumnje da će njena originalna dela naći mesto i u rodnom gradu, pogotovo posle izložbe u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu i pohvalnih reči upravnice Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Detaljnije