DANIJELA SREMAC ZA ALO! Ubediću Trampa da pomogne Srbiji!

 

Danijela Sremac je prvi američki državljanin koji će biti u prilici da postane predsednik Srbije.

Danijela Sremac

Danijela Sremac, Foto: Twitter

Rođena Beograđanka sa dvojnim državljanstvom, koja u Americi živi od šeste godine, u srpskoj dijaspori poznata je kao beskompromisni borac za interese Srbije, naročito u periodu NATO bombardovanja. Kao dugogodišnji aktivista republikanaca učestvovala je u kampanji Donalda Trampa, kada je animirala srpske glasače u državama koje su i odlučile predsedničku trku.

Na tek završenim izborima u SAD podržali ste Trampa. Imate li nagoveštaje kako će se nova, republikanska administracija odnositi prema Srbiji i regionu?

– Imam pozitivna očekivanja. Verujem u vrednosti Republikanske partije i smatram da su te vrednosti vrlo slične vrednostima srpskog naroda. Godinama sam podržavala republikance i učestvovala u kampanji, još u doba kada se Pet Bjukenon kandidovao za predsednika. Tako je bilo i sada sa gospodinom Trampom. Planiram da u narednih nekoliko nedelja posetim članove Kongresa i novu republikansku administraciju, da dobijem podršku za razvoj „Poslovnih zona“ u Srbiji. To je projekat koji bi Srbiji trebalo da donese novih 100.000 radnih mesta.

Kako ste i zbog čega odlučili da se kandidujete za predsednika Srbije?

– Ideja je došla od mojih prijatelja iz srpske dijaspore, koji me već dugo ubeđuju da se uključim u politiku. Veliki motiv je i sećanje  na mog oca, koji je došao u Ameriku sa jednim koferom i uspeo isključivo zahvaljujući svojim sposobnostima i napornom radu. Želim da i Srbija postane zemlja koja pruža iste mogućnosti svojim građanima.

O NATO odlučiti referendumom

Kako biste reagovali kada bi uslov za ulazak u EU bilo pristupanje NATO?

– O ulasku Srbije u EU i NATO treba da odluči narod na referendumu, direktnom demokratijom. Saradnja sa NATO u smislu bezbednosti i borbe protiv terorizma je vrlo korisna. To Srbija već radi i sa tim treba nastaviti. Međutim, Srbija ima veći interes da balansira odnose sa zapadom i istokom, što podrazumeva da treba sačuvati neutralnost. Ima takvih država u svetu, zašto ne bismo mogli i mi.

Kako srpska dijaspora može da pomogne matici?

– Može da pomogne mnogo. U mojoj platformi „Budućnost Srbije“ je i plan kako da animiramo ogroman potencijal dijaspore, pre  svega stručnjake školovane na najpoznatijim koledžima, uspešne ljude koji već rade za velike kompanije, čije iskustvo može doprineti ekonomskom prosperitetu Srbije.

Da li podržavate nastavak evrointegracija i da li postoji cena koju ipak ne biste platili na tom putu?

– Smatram da narod Srbije ne treba da plaća ikakvu cenu za članstvo u EU, da zbog toga žrtvuje svoje kapacitete, vrednosti,  istoriju i teritoriju. Mislim da treba primeniti američki model preduzetništva jer se ovaj evropski pokazao kao previše komplikovan i birokratski.

Kako gledate na srpsko-ruske odnose i da li biste uveli sankcije Rusiji ako bi to bio jedan od uslova EU u daljoj fazi pridruživanja?

– Srpski narod deli nešto vrlo blisko sa ruskim narodom i ta duboka osećanja koja se prenose sa jedne generacije na drugu ne mogu preko noći da se ukinu zbog zahteva organizacije koja je stara 25 godina. Naravno da su sankcije protiv Rusije za Srbiju apsolutno neprihvatljive.

Neki su vas već proglasili „američkim kandidatom“, kako odgovarate na to?

– Ja sam poslednja osoba na svetu o kojoj se tako nešto može reći jer sam se dokazala kao borac za prava srpskog naroda tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, organizovala sam demonstracije ispred Bele kuće i javno se suprostavljala Klintonu i celom Vašingtonu u doba kada se malo ko usuđivao da govori u ime srpskog naroda. Mnogo sam žrtvovala zbog toga, pa neću tek tako  dozvoliti da me proglašavaju nekakvim „špijunom“ i „američkim čovekom“. Moja krv je srpska, nisam je menjala za vreme svog  života u Americi. Možda baš zbog toga Srbiju volim više nego neki koji u njoj borave ceo svoj život.

http://www.alo.rs/ubedicu-trampa-da-pomogne-srbiji/90170