Dani srpske kulture na Islandu

Dani srpske kulture” biće zvanično otvoreni 9. novembra u 17.30 u Bio Paradisu, posle čega će, tog vikenda, biti prikazana četiri srpska filma.

Na ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovaće počasni gosti festivala, reditelji Miloš Škundrić, Nikola Kojo i Vuk Ršumović, koji će predstaviti svoje filmove i odgovarati na pitanja posetilaca.

Srpski film se može opisati kao neobična i atipična, ali pre svega originalna umetnost. Generalno, srpski film odlikuje se realističnošću i veoma često surovim “crnim” humorom, što je posledica ratova i teškog načina života u pojedinim periodima u Srbiji i regionu. Oni oslikavaju poznatu karakternu crtu srpskog naroda da i u najgorim godinama i situacijama ljudi uvek nađu put do smeha pa makar i kroz suze. Uz srpske filmove se možete jednako smejati i plakati, ali jedno je sigurno: nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Srpska filmska umetnost će vam svojom autentičnošću i originalnošću zasigurno ponuditi nezaboravno filmsko iskustvo.“, navodi se u saopštenju organizatora.

Dani srpske kulture” svečano će biti zatvoreni u kulturnom centru Hanesarholt posle “Večeri sa pediteljima” u kojoj će posetioci moći da upoznaju reditelje, razgovaraju sa njima, provire u svet kinematografije i okruženje u kom srpski kinematografi stvaraju.

Original Article