Da se slavi i – pamti!

U istoriji srpskog naroda na tlu Australije 7. septembar 2019. godine – dan proslave dva značajna jubileja Srpske pravoslavne crkve na imanju budućeg Koledža „Sveti Sava“, ostaće zauvek upisan velikim slovima, baš kao i 7. novembar 2004. kad je Njegova svetost patrijarh Pavle boravio u Varovilu i osveštao imanje na kojem niče srpski koledž.

Svečanost proslave 800 godina autokefalnosti i 70 godina života i rada SPC na Petom kontinentu počela je Arhijerejskom liturgijom u kapeli budućeg Koledža „Sveti Sava“. Liturgijom je načalstvovao episkop australijsko-novozelandski Siluan, a sasluživali su episkop Vasilije iz Antiohijske crkve, episkop Jakov iz grčke, episkop Longin iz Amerike, iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije, te mnoštvo sveštenstva SPC iz Australije i sa Novog Zelanda.

Liturgiji su prisustvovale ekselencije, ambasador i konzuli Republike Srbije Miroljub Petrović, Branko Radošević i Petar Špadijer.Velikom danu Srpske pravoslavne crkve i našeg srpskog roda prisustvovalo je mnogo naroda iz svih delova Australije, predstavnici srpskih organizacija i klubova koji su došli zajedno sa njihovim igračima folklora, koji su priredili radost u proslavi izvođenjem programa koji je ukazao na prisustvo otadžbine Srbinove.

Prisutne i „Vesti“

Nakon svete liturgije u kapeli budućeg koledža usledio je svečani ručak u zajedništvu sa sveštenstvom i kumovima ovog budućeg zdanja. Među njima bio je i direktor „Vesti“ za Australiju, gospodin Vaso Despotović, sa suprugom.

Izložba odlikovanja

Organizacioni odbor proslave značajnih jubileja SPC priredio je i sjajnu izložbu srpskih odlikovanja i medalja iz minulih srpskih slobodarskih ratova.

Otac Saša Radojčić strpljivo je mnogima koji su se prvi put susreli sa sličnom postavkom objašnjavao i tumačio njihov značaj, kao i vreme iz kojih potiču.

Чланак Da se slavi i – pamti! се појављује прво на Vesti online.

Original Article