Da li treba piti kafu dok uzimate antibiotik?

da-li-treba-piti-kafu-dok-uzimate-antibiotik?

Neki se lekovi ne smeju se mešati sa određenim stvarima, a među njima se nalazi i kofein. Zapravo, mešanje kafe i antibiotika može dovesti do nuspojava ili uticati na to koliko dobro vaš lek deluje, piše N1.

Antibiotici su vrsta leka koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija. Ali, neki od ovih lekova mogu uticati na to kako će kofein u kombinaciji s njima uticati na vaše telo.

Na primer, određeni antibiotici zapravo mogu sprečiti vaše telo da razgradi kofein, što može pojačati učinak kofeina, piše LiveStrong.

Mešanje kofeina i antibiotika može dovesti do simptoma poput anksioznosti, ubrzanog rada srca i problema sa spavanjem.

Najčešći antibiotici

Ako razmišljate o uzimanju kafe i antibiotika, evo nekih lekova koji mogu stupiti u interakciju sa ovim stimulansom.

1. Fluorokinoloni

Fluorokinoloni su antibiotici koji se koriste za lečenje raznih bakterijskih infekcija, a najbolje ih je uzimati bez kofeina jer mogu pojačati nuspojave kofeina, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

To uključuje različite vrste fluorokinolona poput ciprofloksacina, levofloksacina i gemifloksacina.

2. Tetraciklini

Tetraciklini su klasa antibiotika koji se koriste za lečenje različitih infekcija, uključujući upalu pluća, urinarne infekcije i akne, prema NLM-u. Uobičajeni tetraciklinski antibiotici uključuju doksiciklin, minociklin i demeklociklin.

Iako su istraživanja retka, starija studija u ​Tropical Journal of Pharmaceutical Research​ otkrila je da kofein može smanjiti antibakterijsko delovanje tetraciklina.

Međutim, potrebna su novija istraživanja kako bi se bolje utvrdilo deluju li kofein i tetraciklin u interakciji.

Kao i uvek, najsigurnije je pitati lekare smete li, na primer, uzimati doksiciklin i kafu. Oni vam mogu reći je li bolje preskočiti kofein dok vam recept ne istekne ili je u redu popiti svoju dnevnu dozu kave.

Antibiotici koji utiču na kofein

Ako pijete puno kafe, čaja, energetskih pića ili uzimate tablete s kofeinom, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako unos kofeina može uticati na delotvornost antibiotika.

To je zato što kofein potencijalno može uticati na delovanje vaših lekova.

Studija iz jula 2017. u ​Acta Biochimica Polonica​ otkrila je da kofein može uticati na snagu antibiotika. U nekim slučajevima kofein može povećati snagu antibiotika, što potencijalno može izazvati štetne nuspojave.

Autori studije preporučuju izbegavanje velikih doza kofeina – poput količine koja se nalazi u energetskim pićima.

Ako su vam propisani antibiotici, razgovarajte sa svojim lekarom o tome treba li privremeno ograničiti dozu kofeina ili prestati uzimati kofein kako biste bili sigurni da lekove uzimate na siguran način.

Post Views: 58

Originalni tekst