Da li ste se i vi plašili Deda Mraza? Između mita i stvarnosti

da-li-ste-se-i-vi-plasili-deda-mraza?-izmedju-mita-i-stvarnosti

Nova Godina, praznici, pokloni i Deda Mraz naravno. Danas živimo u „uverenju“ kako je Deda Mraz neko ko ispunjava želje, ali da li je baš uvek bilo tako ili ova topla novogodišnja priča ima i neku drugu, tamniju stranu?

Najbolji način da to proverimo jeste da potražimo stare foto albume ili da uđemo u arhivu telefona i izlistamo fotografije nas, naše dece, braće, sestara, familije sa Deda Mrazom i da se uverimo koliko smo i da li smo zaista bili srećni u njegovom prisustvu ili smo možda bili i uplašeni?

Pošaljite vaše fotografije na stasedesilodedamrazu@gmail.com ali i priču koja ide uz fotografiju i glasajte za najstrašnije ili najsmešnije, a najboljih 20 biće deo novogodišnje izložbe posvećene mitovima i istini o Deda Mrazu koja će se otvoriti 20. decembra 2023. u Ustanovi kulture Parobord.

Zapratite nas na instagram i facebook profilu i glasajte.

Santa Klaus ili Deda Mraz, u našoj tradiciji slavljenja Božića poznatiji kao Sveti Nikola, predstavljen je kao veseli dobroćudni dekica sa dugom belom bradom koji donosi radost i poklone deci.  Ta priča ima svoje korene još u 3 veku kada je Sveti Nikola postao zaštitnik i svetac dece. Međutim kasnije je njegova figura dobila osobine drugih likova iz predhrišćanske tradicije starih Slovena, poput starca Mraza koji je bio čuven po tome da je krao nevaljalu decu. I u drugim kulturama njegov lik prožete je dobrim, ali i lošim osobinama, a sve to zasniva se na legendama i mitovima.

Da li i danas živimo mit Deda Mraza kao simbola radosti, topline i dobrote koji nam se servira kako bismo učestvovali u novogodišnjoj šoping groznici ili nas i dalje po malo plaši? Da li je Deda Mraz trebao da ostane u mašti ili je način na koji smo ga materijalizovali upitan.   Hajde da istražimo zajedno.

Post Views: 168

Originalni tekst