Cuvari Srpske tradicije

Pod pokroviteljstvom Srpske narodne odbrane u Cikagu deluje Folklorni ansambl “Sloboda”, jedina srpska folklorna grupa za odrasle u tom gradu. Formiran je u martu 2000. godine i u pocetku je okupljao samo 12 clanova, a danas ima 30 dobrih igraca, entuzijasta i poštovalaca srpskog folklora.
Umetnicki rukovodilac i koreograf ansambla Nikola Krcadinac u Cikagu živi 11 godina. Svoju ljubav za srpsku tradiciju i folklor pokazao još 1972. u rodnom Pancevu, a kasnije kroz mnoge ugledne ansamble u Srbiji. I danas posebnu pažnju posvecuje našem istorijskom nasledu, tradiciji i kulturi, unoseci originalnost u svaku igru na kojoj radi sa ansamblom.
– Poceli smo 2000. godine i omogucili da svima koji su stariji od 21 godine budu clanovi ansambla. I svi su ovde entuzijasti i zaljubljenici u naš folklor. Ja vec dugo radim sa decom, pa sam još u okviru rada pri crkvi Svetog Vaskresenja Hristovog na Palmer Skveru, radeci sa mališanima, osnovao grupu sa njihovim roditeljima,onda su se prikljucivali i mladi. Zanimljivo je da je u toj grupi kasnije sklopljeno cak sedam brakova. Posle se ta grupa raspala, ali evo sada smo ovde. Sa starijima je možda lakše raditi, jer u ovoj grupi svi vole folklor. Ovde su došli svojom voljom i probe i nastupi im puno znace. Od njih 30, koliko ih je sada u grupi, polovina je uvek spremna za nastupe. I nastupamo cesto.

U skladu sa godinama

Nikola Krcadinac posebnu pažnju pri izboru igara i pravljenju koreografija vodi racuna o ocuvanju našeg izvornog, seoskog folklora, vracajuci se suštini i osnovnim vrednostima naše igre, koraka i spleta.
– To je moja namera od kada se bavim folklorom. Naravno, ja nemam ništa protiv stilizacije folklorne igre, ali želim da ocuvam narodne korake, koji su iskonski. Postavljam koreografije koje mogu da izraze tu originalnost, car i lepotu. Sa druge strane, moram da poštujem i godište mojih igraca. Ne mogu od njih da zahtevam da odigraju teške, atraktivne pokrete.

Angažovana cela porodica

I supruga Nikole Krcadinca Kristina je clan ansambla “Sloboda”, a njihova dva sina igraju u decijoj grupi pri crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Lejk Forestu. Veliki deo vremena i dalje posvecuje izucavanju naše folklorne tradicije, a veliku energiju, zajedno sa igracima, ulaže u probe koje se održavaju dva puta nedeljno i dragocene nastupe.

Oni nisu u punoj snazi, ali imaju mnogo dobre volje za ovo što rade iz zadovoljstva.
Prošle subote Folklorni ansambl “Sloboda” nastupio je na Internacionalnom folklornom festivalu u Cikagu. Organizator je bila Grupa balkanskih igara, takode ovdašnja grupa za odrasle, koja se bavi negovanjem svih igara sa Balkana.
– Tu grupu je još daleke 1968. godine osnovala država Ilinois. Bavila se izucavanjem kulture i tradicije Balkana. Grupa organizuju festivale i susrete, na kojima se okupljaju makedonske, bugarske, poljske grupe. Naš program je izuzetno dobro prihvacen, a kompletna atmosfera je bila jako prijatna, uživali smo u svemu što je prikazano.

U sastavu SNO

Ansambl “Sloboda” ima ozbiljne planove za nastupe. Ocekuju da ce na “Daley Plaza” u Cikagu nastupiti za Vidovdan. Dobili su poziv za jedan festival, na leto ce nastupati u San Dijegu, Sakramentu i Las Vegasu.
– Jedan od uslova da se postane clan ove grupe je i pripadnost Srpskoj narodnoj odbrani, jer mi pripadamo toj znacajnoj organizaciji. U njihovim prostorijama vežbamo, od njih dobijamo nošnju, pa ovo može biti i poziv svima koji su zainteresovani da se jave SNO u Cikagu i postanu clanovi. Jer, mi ovde izucavamo našu kulturu, mi se ovde družimo i dobro zabavljamo. U našoj grupi je bilo Argentinaca, sada imamo Poljaka i pripadnika drugih nacionalnosti. Svi su dobrodošli. Cesto organizujemo akcije u kojima prikupljamo novac za potrebe našeg ansambla. Prošle godine bili smo i organizatori folklornog festivala, nedavno smo organizovali prodaju kolaca, tako da imamo i dodatni izvor prihoda, osim clanarina.