Crkva i vernici u Sidneju obeležili dva važna jubileja

Svečanost koju je organizovala Mitropolija australijsko-novozelandska SPC započela je svetom arhijerejskom liturgijom koji je služio vladika australijsko-novozelandski Siluan,uz sasluženje brojnih crkvenih velikodostojnika iz srpskih bogomolja na Petom kontinentu, kao i gostiju iz bratskih crkava.

Odlukom da se centralna proslava održi na imanju budućeg srpskog koledža u Sidneju, u Mitropoliji australijsko-novozelandskoj su simboločki želeli da pokažu koliki značaj pridaju obrazovanju budućih pokoljenja Srba.

„Vreme je za novo poglavlje, vreme je da se ozbiljnije prihvatimo prosvete i obrazovanja i vaspitanja naše dece, a kud bolje braćo i sestre nego da spojimo i crkvu i školu, a to je ovo braćo i sestre, ova institucija iza nas, koja u sred svoga srca ima, kao žilu kucavicu , u sred ovog objekta hram, koji će da rasprostire, onu snagu duhovnu, i onu poruku duhovnu, od koje čovek može jedino da živi ispravno ovde na zemlji, i da naravno dopunjuje sva ona akademska znanja i nauku koja će ovde deca sticati," rekao je episkop Siluan.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Kanberi Miroljub Petrović.

„Ja zaista mogu da posvedočim da je tih sedamdeset godina itekako vidljivo danas ovde i kod mladih ljudi i kod njihovih roditelja i predaka, ali i kod dece. Da je zahvaljujući upravo takvom delovanju sve ovo vidljivo. Ovde je očuvan i srpski jezik, ovde je očuvana i srpska kultura i identitet srpske zajednice. Ja sam zahvalan takvom delovanju Srpske pravoslavvne crkve ovde, i ne samo da sam zahvalan nego naprosto u narednom periodu mi ćemo gledati šta možemo što više zajedno da radimo na očuvanju tog identiteta jer smo definitivno ovde na istom poslu", izjavio je ambasador Miroljub Petrović.

Jubileji 800 godina autokefalnosti SPC i 70 godina organizovanog crkvenog života SPC u Australiji, biće obeleženi u svim srpskim bogomoljama na Petom kontinentu, a u toku novembra predviđeno je i nekoliko svečanosti na Novom Zelandu.

Original Article