"Čitanka srpstva" knjiga za sve generacije

by dijaspora

Čitanka srpstva je antologijsko-enciklopedijska kratka knjiga koja slovi o Srbima i koja na lak način treba da pomogne đacima, pa i mnogim roditeljima u rasejanju, ali i matici, u traženju odgovora zašto je važno imati bar elementarna znanja o narodu kome pripadaju i zemlji iz koje potiču, o svojoj prošlosti, običajima, kulturi, etici, veri, jeziku, istoriji, velikanima na koje ne smemo zaboraviti…

“Knjiga je nastala posle susreta premijera Aleksandra Vučića sa najistaknutijim predstavnicima dijaspore iz celog sveta, na kome je ukazano na probleme i to je knjiga kakvu do sada nismo imali. Zadovoljni smo i što je Čitanku podržao g. Mladen Šarčević i što bi ona trebalo da postene deo Projekta učenja na daljinu, posredstvom Interneta, koji će pomoći mladima u rasejanju da nauče maternji jezik i da steknu osnovna znanja o zemlji i narodu čijeg su porekla, posle čega će biti ponosni. Posebnu zahvalnost za objavljivanje ove knjige dugujemo počivšem akademiku prof. dr Draganu Nedeljkoviću, koji je u bolničkoj postelji odobrio sadržaj knjige i izdiktirao uvodnu reč – poruku pokolenjima, o značaju očuvanja nacionalnog identiteta, posebno u rasejanju. Želimo i da uz podršku države knjigu u tiražu od 30 hiljada primeraka odštampamo i besplatno podelimo mladima u dijaspori”, piše u saopštenju Izdavačkog saveta knjige.

Izdavači su JP Službeni glasnik i Skupština dijaspore Srba Baden Virtemberga – Štutgart, Nemačka.

Autor tekstova je Dušan Milovanović, sa grupom saradnika, a stručni konsultant dr Danijela Stepanović.

Knjigu su priredili Aleksandar Vlajković i Dušan Milovanović, dok su pisci recenzije prof. dr Zoran Avramović i prof. dr Milivoje Pavlović.

Podršku ovom projektu pružila je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva Vlade Srbije za spoljne poslove

 Prof. dr Milivoje Pavlović, dekan Fakulteta za kulturu i medije o knjizi

“Danas, kad se – delimično izmenjenim sredstvima – nastavljaju pritisci, klevete i udruženi napor da se srpskom narodu trajno nametne kompleks manje vrednosti i osećanje krivice za dela koja nije počinio, izvorišta spasonosne energije su u duhu, u kulturi koja se rascvetava i zahvata vlastiti vazduh na svim geografskim širinama i dužinama, upravo onako kako to zahteva živi organizam.

Najboljim svojim stranicama ova knjiga pokazuje da smo, po rezultatima na duhovnoj sceni, ravnopravni deo svetske zajednice naroda i da su našeg roda neke od najistaknutijih ličnosti univerzalnog Panteona.

Bacajući dodatno svetlo na stvarne vrednosti srpskog naroda, Čitanka Srbiju vidi i doziva ne samo preko već i pre njenih stvarnih administrativnih granica, tragajući svuda, na sve četiri strane sveta, za srpskim sudbinama, verifikujući i čuvajući srpski jezik u komunikacijama koje su, kako su decenije i vekovi prolazili, prerastale u osobeni zvuk, istorijsko vreme i buntovnu repliku.

Osim ostalog, ova knjiga uverljivo i uzbudljivo svedoči o stvaralačkom kontinuitetu koji traje čitav milenijum. Stabilne kulture, i države koje nameravaju da budu stabilne, počivaju na kontinuitetu.

Ova knjiga predstavlja dragocen kamičak na tom dugom putu.”

Related Posts