ČIKAGO: POSETA PREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRPSKE (VIDEO)

Poseta Akademiji Sveti Sava i crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović za vreme sluzbenog boravka u SAD posetila je 9. decembra 2016. god  i Akademiju “Sveti Sava“, osmogodišnju školu pri Sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog  u Čikagu.

Poseta Akademiji Sveti Sava i crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu Željka Cvijanović Poseta Akademiji Sveti Sava i crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu Željka CvijanovićPoseta Akademiji Sveti Sava i crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu Željka CvijanovićPoseta Akademiji Sveti Sava i crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu Željka Cvijanovića-azbuka   a-zeljka-cvijanovica-obrad-kesic-melisa-bin  a-posveta-jpg   a-rs-1-zc-deca a-rs-1-deca-hor  a-zajedno a-snoa-zc-decica-1a-zc-decicaa-zc-ok-mb a-zc-poklon   a-zc-slika a-zc-sto

Predsednici i delegaciji je priredjen prigodan doček sa pogačom i solju, zastavama, himnom, a posle je usledila poseta po učionicama.  Malisani iz obdaništa su radosno slušali pričice o tvrdoglavim jarcima i mudrim kozama koje im je pročitala Predsednica a naučili su i da azbuka ima 30 slova… Uvazeni gosti upoznali su se sa radom Akademije a učenici starijih razreda imali su priliku da upitaju Predsednicu i par pitanja. Najčesca ptanja su bila šta je njen posao, da li ima decu … a bilo je i pitanja o tome šta misli o novoizabranom predsedniku …

a-zajednicka

Na svečanom ručku pored delegacije iz Republike Srpske, prisustvovale su vladike Srpske pravoslavne crkve Sjeverne i Јužne Amerike, lokalno sveštenstvo, članovi upravnog odbora, donatori Akademije i poslovni ljudi iz Republike Srpske koji žive i rade u SAD.

Direktor Akademije Sveti Sava, Miloš Bojović, u svom pozdravnom obracanju na srpskom i engleskom jeziku, posebno je istakao da je velika čast i privilegija učenicima bila ta što su mogli da se lično upoznaju sa Predsednicom Vlade Republike Srpske. Željka Cvijanović, Predsednica Vlade RS, se zahvalila na ljubaznom prijemu uz napomenu da planiraju da opreme jednu učionicu pri Akademiji Sveti Sava koja ce nositi ime Republika Srpska.

Na engleskom jeziku prisutnima su se obratili: protojerej dr Darko Spasojević, starešina hrama, zatim Obrad Kesić  (kancelarija Republike Srpske – ashington DC) i Nenad Djordjević(Akademija Sv Sava).

Posle pozdravnih govora usledilo je i uručenje ordena bivšoj kongresmenki Melisi Bin kojom ju je odlikovao Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uz predhodno citanje proklamacije.

a-ikona

Posle toga je uz par prigodnih reči Vladika Longina urucio je ikonu Svetog Mardarija i Svetog Sebastijana Dzeksonskog Predsednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović.

Na kraju programa učenici Akademije otpevali pesmu Tamo daleko a posle ručka usledila je zahvalna molitva, slikanja i razgovori sa uglednim zvaničnicima.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG

posetite kategoriju Čikago Dešavanja na linku http://srpskatelevizija.com/category/desavanja-u-cikagu/