Celovečernji program Izvorinke Milošević i ansambla "Danica" u Salzburgu

Program Airs Serbes- Srpske arije, posvećen je najlepšim srpskim arijama, srpskoj poeziji i muzici, kao i njenim stvaraocima. Naziv dobija po istoimenoj ediciji izdatoj 1958. god. u Parizu, čiji je tvorac Đorđe Marinković, kompozitor, instrumentalista, profesor citre u Parizu i autoru kultne pesame Tamo daleko, kome je posvećen poseban deo ovog jednoipočasovnog programa, javlja za Program za dijasporu RTS-a Zoran Šijaković.

Marinković je rođen u kladovačkom selu Korbovo, a preminuo je u Francuskoj. Svojim interpretacijama na citri, radeći i za čuvenu izdavačku kuću RCA stekao svetsku muzičku slavu dok je u Srbiji, gotovo potpuno zaboravljen. Pesmu Tamo daleko komponovao je na Krfu 1916. Godine, nakon povlačenja srpske vojske preko Albanije.

Celovečernji program Airs Serbes- Srpske arije, biće izveden u Salzburgu, 20. oktobra 2017. godine u 19.30 sati u ABZ – Haus der Möglichkeiten (Kirchenstraße 34) a ulaz je slobodan.

Glavni protagonista koncerta je poznata interpretatorka narodne muzike, Izvorinka Milošević. Izvorinka će uz pratnju muzičkog ansambla Danica, između ostalih, izvesti pesmu Hajduk Veljko iz Krajine, snimiljenu 1980. godine, a koja opisuje ljubavnu priču srpskog ustanika i junaka Hajduk Veljka, poznatog po rečima Glavu dajem, Krajinu ne dajem i heroine Čučuk Stane. Izvorinka Milošević važi za neprikosnovenu interpretatorku izvornih, narodnih pesma i pesma na vlaškom jeziku, snimila je preko 20 albuma, pevala je u grupi Mire Vasiljević Đerdan, a njena popularnost traje i danas.

Osim Tamo daleko na repertoaru će se naći pesme: Što se bore misli moje, kneza Mihajla Obrenovića, Tijo noći, Jovana Jovanovića Zmaja, Ah, kad tebe ljubit’ ne smem, prote Vase Živkovića ali i kompozicije kao Bojarka, Vlastimira Pavlovića Carevca, Srpkinja, Isidora Bajića, u interpretaciji muzičkog ansambla Danica.

U programu kao solisti nastupaju: klarinetista, Vukašin Vujović, vođa poznatog beogradskog ansambla za starogradsku muziku Narakord, Miroslav Mika Marković i Zoran Šijaković, solista vokalno-instrumentalnog ansambla Danica.

Specijalni gost koncerta je virtuoz na citri, profesora Anton Bruckner univerziteta u Lincu i majstor umetničke gilde, Vilfrid Šarf.

Da podsetimo, ansambl Danica je 6. oktobra gostovao u Novosadskom pozorištu – Ujvideki szinhaz u sklopu Synergy festivala u Novom Sadu, a 24. oktobra će se pojaviti na pozornici svetski poznatog Brukner haus-a u Lincu.