Car Dusan Polu Mitrovicu

U cikaškom „Union League Club“ održan je tradicionalni godišnji susret clanova Srpsko-americke advokatske komore. Bila je ovo prilika da se sretnu prijatelji i kolege, razmene informacije i iskustva i dodele nagrade i priznanja.
Ovogodišnju nagradu „Car Dušan“, za dugogodišnje bavljenje pravom, advokaturom i sudskim poslovima, dobio je Pol Mitrovic, sudija iz Ohaja, Amerikanac srpskog porekla. On nije krio zadovoljstvo što je baš njemu pripala ova nagrada, jer je oduvek bio zainteresovan za ono što je car Dušan u svom Zakoniku uradio i nacinom na koji je utemeljio zakonodavstvo u srpskoj zemlji.
– Ja sam roden u Americi, ali sam veoma vezan za svoje poreklo, zahvaljujuci roditeljima koji su me ucili i jeziku i obicajima. Ne moramo mnogo govoriti o tome šta je utemeljio naš umni car Dušan u svom Zakoniku daleke 1349. godine, i cemu mi uvek sa ponosom možemo da se vratimo. To je ta vecna vrednost naših umova i naše istorije.
Dobitnik nagrade „FelmanMerit“, za podršku srpskoj zajednici, ove godine je americki penzionisani oficir, cuveni politicki i vojni komentator Dejvid Hakvort. On je od pocetka krize na prostorima bivše Jugoslavije, a narocito u vreme bombardovanja, cinio sve da kaže istinu, predstavi stvari objektivno, ukaže americkoj zvanicnoj politici na ocigledne greške i dvojni moral. Govoreci o svojim zaslugama, za „Vesti“ je skromno izjavio:
– Ja nisam ucinio ništa neobicno, samo sam kroz sve te godine govorio istinu. Kao što sam govorio istinu i o drugim kriznim podrucjima i ratnim žarištima kojima se moja zemlja bavila. Nažalost, dogadaji su pokazali da sam bio u pravu, i da se pristrasnost naših vlasti i priklanjanje jednoj od zaracenih strana vratila kao bumerang u poznatim septembarskim napadima. Ja cu i dalje govoriti istinu.
Na ovim, 13. po redu susretima dodeljene su i stipendije najboljim studentima prava. Polu Brostromu i Metjuu Pavicu pripale su stipendije Advokatske komore, a Anastasiji Pavic stipendija Memorijalnog fonda „Marko Duric“.
Za novog predsednika Srpsko-americke advokatske komore izabran je Sava Vojcanin. Svecanosti su, pored brojnih gostiju, prisustvovali i predstavnici Ambasade SR Jugoslavije iz Vašingtona.