Bukurijin zagrljaj koban za Srbe

Glavna tema u gotovo svim krugovima na Kosmetu ovih dana je prepričavanje ljubavnih avantura glavnog administratora UNMIK Mihćla Štajnera i poslednje ljubavi sa kosovskom Albankom Bukurijom đonbaljaj.
– Nisam sigurna koliko je Štajner u stanju da u Bukurijinom zagrljaju razmišlja o srpskim interesima. Nezavisno od toga, Štajner je i ranije bio naklonjen Albancima – kaže tim povodom član Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosmeta i poslanik Koalicije „Povratak“ Rada Trajković.
Ona se ovom izjavom osvrnula na svoju raniju konstataciju da je „Kosovo oduvek bilo jedan krevet, a dva sna – albanski i srpski“. Iz albanskih političkih krugova sve su glasnije konstatacije da „Bukurijina misija“ daje rezultate, što se posebno ogleda u ubrzanom prenosu nadležnosti sa UNMIK na kosovske institucije.

Propaganda
Bukurija je poznata po organizovanju propagandnih konvoja u kojima je okupljala diplomate nevladine organizacije i novinare i zajedno sa njima obilazila navodno ugrožene Albance, afirmišući pritom „borbu OVK i večitu težnju kosovskih Albanaca za nezavisnost“.

Svojevremeno, priča se, ona je bila u ljubavnoj vezi sa gradonačelnikom Tirane, nešto kasnije sa prvim čovekom prištinskog dnevnika „Koha ditore“ Vetonom Suroiem, zatim sa predsednikom Udruženja novinara Kosova Batonom Hadžiuom, kao i sa Hašimom Tačijem, koji je, kako tvrde izvori „Vesti“, Štajnera upoznao sa Bukurijom.
Isti izvori navode da je za razliku od Štajnerovih ranijih dnevnih i vikend veza, sa Bukurijom upao u višemesečnu ljubavnu idilu, te da je čak spreman i na brak, kao i da je to jedan od razloga zbog kojih bi pre vremena trebalo da napusti misiju na Kosmetu.

Kumovi DŽejmija Šeja
Porodica đonbaljaj poznata je lokalnom auditorijumu, a i šire po veoma jakim političkim vezama širom sveta, što pokazuje činjenica da je Bukurijin brat Afrim đonbaljaj kum sa DŽejmijem Šejom, portparolom NATO u vreme bombardovanja Jugoslavije. Bukurija je, navodno, zahvaljujući tim vezama posle kratkog rada u prištinskom „Koha ditore“ prešla u RTV Kosovo, gde se munjevitom brzinom našla u brodu direktora.

Što se Štajnerovog intimnog života tiče, naši izvori ističu da je velikom broju službenika Međunarodne organizacije poznata njegova slabost prema ženama, među kojima su i neke službenice UNMIK. Od ovakvih izleta, zaziru mnogi članovi misije, tvrdeći da specijalni predstavnik generalnog sekretara takvim ponašanjem dovodi u pitanje ugled svojih saradnika.