Budimo svetlost drugim narodima!

Vernici srpske pravoslavne crkve Svetog kralja Stefana Dečanskog u melburnškom naselju Karum Dauns obeležili su u prošlu nedelju hramovnu slavu.

VERA HRISTOVA ZA OPSTANAK: Episkop Siluan

Svečanost je uveličao episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je tim povodom služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Petra Radulovića, protojereja-stavrofora Čedomira Videkanića, starešine hrama jereja Bojana Vlajića, protođakona Miodraga Tomića i sveštenika Milića Rakića.

POŠTOVANJE OBIČAJA: Sa službe u Karum Daunsu

Nakon moltive sveštenstvo i vernici su pošli u slavsku litiju oko hrama, a nakon toga u crkvi je episkop osveštao žito I presekao slavski kolač.

Svečana litija oko hrama u Karum Daunsu

– Mnogo je danas teško biti hrišćanin u svetu koji je ustao protiv Hrista – rekao je episkop Siluan i apelovao na vernike da ostanu verni svojoj veri.

– Samo hrabro i sa mnogo radosti služimo Bogu. Radujemo se zato što smo danas sabrani zajedno kao crkva Svetog Save, na okupu i na straži na ovom strašnom mestu gde nas je Bog kao narod posejao, na ovom kontinentu da budemo svetlost drugim narodima. Opstaćemo ako budemo imali veru Hristovu, ako budemo odani crkvi, ako budemo decu vaspitavali u crkvi, ako budu roditelji u svojim domovima „sveštenici“ koji pričešćuju svoju decu naukom Hristovom i vaspitavaju hrišćanskim vrlinama – poručio je između ostalog u nedeljnoj propovedi episkop Siluan.

Predsednik Crkvene opštine u Karum Daunsu Milan Kovačević pozdravio je prisutne parohijane, kao i predstavnike drugih crkvenih opština koji su došli da svojim prisustvom i molitvama budu deo obeležavanja slave u čast svetog kralja srpskog Stefana Dečanskog.

Porodica Golijanin

Domaćini slave

Osvećenje slavskog kolača

Domaćin slave za ovu godinu bio je Novica Golijanin sa svojom porodicom, a za iduću godinu slavu je preuzeo Mitar Kovač.

Trpeza i program

Vredne ruke žena iz Kola srpskih sestara ove parohije „Majka Angelina Srpska“, na čelu sa sestrom Jelom Bulatović, spremile su slavsku trpezu ljubavi, koja je poslužena posle svete liturgije i osveštavanja slavskog znamenja. Potom je novoosnovana folkorna grupa izvela narodna kola iz otadžbine, kao i prigodan program sa recitacijama.

Чланак Budimo svetlost drugim narodima! се појављује прво на Vesti online.

Original Article