Božićni bazar za kapelicu

bozicni-bazar-za-kapelicu

Lična arhiva

Svi đaci učesnici Božićnog bazara

Prošle nedelje je u Osnabričkoj parohiji održan Božićni bazar, a glavni akteri su bila deca koja pohađaju nastavu srpskog jezika, veronauke i folklora. To je bio samo završni čin svojevrsne radionice koja je trajala nešto duže.

Na veliku radost svih parohijana i nastojatelja hrama Svetog Georgija u Osnabriku, protojereja stavrofora Marinka Rajaka, nekoliko prethodnih nedelja u Crkvenom domu Sveti knez Lazar sve je vrvelo od školske dece koja su marljivo pripremala eksponate za Božićni bazar. Akciju su zajedno organizovale Biljana Dabić, koja održava nastavu veronauke i vodi folklor pri hramu, i Marija Mrdović, profesorka Srpske dopunske škole.

Od gosta do gosta: Rukotvorine su rasprodate

U okviru teme “Božićni praznici”, đaci su pravili čestitke, izrađivali različite ukrase, anđelčiće, ukrašavali sveće, dekorisali vaze, a sa najvećom radošću su pravili keksiće od testa. Prethodno su njihove majke pripremile testo, mališani su ga doneli od kuće pa ih ukrašavali.

– Tokom bazara deca su nudila svoje unikatne poklone predstavljajući ih od gosta do gosta. Sve svoje rukotvorine su rasprodali i sa ponosom sakupili 390 evra koje će donirati za izgradnju kapelice pored hrama u kojoj će se nalaziti palionica sveća – objasnila nam je Biljana Dabić.

Biljana Dabić sa mališanima

Profesorka Marija Mrdović dodaje da su đaci rado prihvatili da učestvuju u izradi ukrasa i keksića.

– Akcija je od početka do kraja bila divna i svi smo uživali. Divno smo se proveli, a uz rad koji je više bio igra i učili o običajima.

Kreativno: Maštovito ukrašeni keksići

Vedro raspoloženje

– Deca su pokazala visok stepen kreativnosti. Vladalo je vedro raspoloženje. Moram da istaknem da su se u rad uključili i roditelji koji su pružili svaku vrstu podrške – kaže Biljana Dabić.

Detaljnije