Borelj: Putin će morati da odgovara za smrt Navaljnog

borelj:-putin-ce-morati-da-odgovara-za-smrt-navaljnog

Ruski predsednik Vladimir Putin „moraće da odgovora“ za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, posle sastanka sa udovicom Navaljnog.

„Izrazili smo najdublje saučešće EU Juliji Navaljni. Vladimir Putin i njegov režim će morati da odgovaraju za smrt Alekseja Navaljnog“, rekao je Borelj posle sastanka ženom preminulog opozicionara, koja se i obratila na sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu.

Prema diplomatskim izvorima, Julija Navaljna je ministrima ponovo potvrdila svoju posvećenost nastavku borbe protiv režima koji je doveo do smrti njenog muža.

„Aleksej Navaljni je bio heroj i umro je kao heroj“, rekla je ona i zatražila da EU u kaznenim merama više cilja na okruženje Vladimira Putina i „korumpirane oligarhe“ koji ga podržavaju.

Nekoliko ministara založilo se danas pre početka sastanka za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

EU je već uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi, ukupno 12, a sprema se da usvoji i 13. paket uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Post Views: 11

Originalni tekst