Blinken smatra da bi Hamas imao koristi od prekida vatre

blinken-smatra-da-bi-hamas-imao-koristi-od-prekida-vatre

(Beta-AP) – Državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegove kolege iz Egipta i Jordana danas su se složili da je potrebno učiniti više kako bi se zaštitili palestinski civili u Pojasu Gaze, ali se njihovi stavovi razlikuju u odnosu na mogući prekid vatre.

Jordanski i egipatski ministri spoljnih poslova pozivaju na hitan prekid vatre Hamasa i Izraela, a Blinken je zauzeo stav da bi to bilo kontraproduktivno.

On je jasno rekao da ne bi podržao ništa više od humanitarne pauze kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i da civili izađu iz Gaze.

„Naše viđenje je sada da bi prekid vatre jednostavno ostavio Hamas na vlasti, da bude u stanju da se regrupiše i ponovi ono što je učinio 7. oktobra“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, posle razgovora sa predstavnicima arapskih zemalja u jordanskoj prestonici Amanu, aludirajući na napad Hamasa na jug Izraela koji je izazvao najnoviji rat u Gazi.

Blinken se u petak u Izraelu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je naglasio da ne može biti privremenog prekida vatre dok se ne oslobode svi taoci koje drži Hamas, a procenjuje se da ih je oko 240.

Oni su oteti sa juga Izraela prvog dana napada palestinskih ekstremista, u kojima je ubijeno najmanje 1.400 ljudi u toj zemlji, najviše civila posle kojeg je počeo rat. U ratu je u Pojasu Gaze po najanovijim podacima poginulo gotovo 9.500 ljudi, najviše dece i žena.

Post Views: 12

Originalni tekst