Beogradu đinđić od čelika

U utorak će put Beograda krenuti skulptura Zorana đinđića, umetničko delo poznatog čikaškog vajara Bobana Ilića, koji je realizovao svoju ideju da rad posvećen ubijenom premijeru pokloni gradu Beogradu, kao uspomenu na ideju, snagu, energiju, odlučnost i volju za promenama.
Još uvek je neizvesno kada će skulptura biti postavljena, najverovatnije na plato kod Studentskog trga, ali je sasvim sigurno da će ovo savremeno ostvarenje, u originalnoj autorovoj tehnici, izazvati mnogo pažnje i svojom simbolikom biti umetnički izraz vremena demokratskih promena.
– Radio sam skoro tri meseca na ovom delu, i ja volim da kažem da je svaki detalj težak kada se radi u teškom materijalu, a to je po mom izboru čelik. Nije bilo nimalo jednostavno, jer ništa slično ne postoji na svetu, niti postoji model koji sam mogao da pratim i po kome sam mogao raditi. Direktno sam vario čelične elemente, kašike, viljuške u masu figure, ili biste ako hoćete – kaže Ilić.

Budućnost će oceniti

Umetnik kaže da ga „stvarno ne zanima koliko će ljudi biti za ili protiv, jer ja sam imao sumnje u to da li će projekat biti realizovan“.
– Zapravo, radi se o novijoj, još neispitanoj istoriji, i ja znam da će tek budućnost dati pravu ocenu o tome šta je đinđić za Srbiju značio. Osim toga, znam i da će biti polemika o tome kako se moje delo urbanistički uklapa u prostor, pa će verovatno biti i umetničkih rasprava.

Materijal je, kaže,“neprijateljski raspoložen, sam po sebi, ali uspeo sam da ga savladam na najbolji mogući način“.
– Da sam vajao skulpturu od gline i da je ovo napravljeno od bronze, verovatno bi lik bio sličniji liku premijera, ali onda bi sam rad ličio na svaki drugi i ne bi bilo nikakvog ličnog pečata. Ovako je to jedno drugačije predstavljanje našeg lidera, jer ni on niije ličio na svakog drugog, njegov karakter je bio poseban. Tako je i ovaj rad drugačiji, izazovan i ja znam da će biti
predmet debata i polemika. Uostalom, i Zoran đinđić je bio nov u našoj istoriji, pa je uvek bio predmet polemika, a materijal u kojem sam ja radio skulpturu je takođe nov za ovakva umetnička dela, pa će se nadam se o ovome puno
pričati – dodaje Ilić.
• Na njujorškoj „Ekspo“ izložbi svetske umetnosti početkom marta prvi put ćete biti gost-umetnik, a ne onaj koji aranžira svoj štand i sam promoviše svoja dela. Kompanija „Master Piece“ sa kojom imate ugovor, već je dopremila radove i odlivke. Šta očekujete od nastupa?
– Biće ovo peti put da moje skulpture budu izložene na sajmu svetske umetnosti, i stvarno ću ja prvi put doći kao

Ne tražim ništa zauzvrat

• Već ste odavno ovaj projekat najavili kao poklon Beogradu.
– To je moj poklon i moj dug nekako, zauzvrat ne tražim baš ništa, iako su me već pitali šta želim. Ovo je moj doprinos naporima da Srbija postane uspravna i moderna zemlja, da se ne osvrće u prošlost previše i da grabi u budućnost, da blista kao što blistaju i moji radovi u svetu. Zoran đinđić je bio čovek modernih shvatanja, zagledan u budućnost, a ja sada živim u zemlji koja jeste budućnost. Na taj način sam se odužio njegovoj ideji, a nadam se i poklonio kvalitetan rad studentima koji na put umetnosti tek polaze.

umetnik koga zastupa poznata kompanija. U tom opštem mravinjaku, među umetnicima i galeristima iz celog sveta, ove godine će moja dela biti predstavljena na centralnom podijumu sajma – već je spremno 12 skulptura izlivenih u
bronzi (u malim edicijama) i tri originala. Sve je to za mene kao san i pomalo neverovatno da posle samo pet godina budem u centru te svetske umetnosti. Krajem marta će u galeriji „Time Colection“ , na 520 N. Mičigen aveniji u čikagu organizovati moju samostalnu izložbu, ali važno je reći da su moje skulpture, to jest ti odlivci već razasuti po svetu, u tridesetak galerija ove kompanije, a biće ih još. Originalima je značajno porasla cena, a sada je, recimo, cena odlivka veća nego što sam ja sam prodavao originale – zaključuje Ilić.