Beograđani, a nisu čuli za glavni grad Srbije

Beograd u Minesoti ma 750 stanovnika koji uglavnom žive od poljoprivrede…
Vi ste iz Jugoslavije?, bilo je prvo što je ekipu RTS upitala konobarica oslonjena na šank saluna u Nebraski. Kako ste znali?“. Podsetili ste me na čoveka koji je pre mnogo godina došao ovde na svom putu obilaska gradova koji se u SAD zovu Beograd“. I upravo to je bila tema petočlane ekipe RTS, koja je obišla četiri gradića u SAD koja se zovu kao i naša prestonica.

četiri Beograda u Americi imaju ukupno oko 4.000 stanovika, a njihovi stanovnici nikada nisu čuli za pravi Beograd. U njima nema nijednog Srbina, a ma koliko mali bili, svi gradići imaju – gradonačelnika.
– Prvo smo stigli u Beograd u Minesoti. Ima 750 stanovnika koji uglavnom žive od poljoprivrede. Imaju jednu fabriku koja proizvodi drvenariju. Tamo je mirno, ravnica, samo dve poprečne ulice. Stanovnici vole lov i ribolov – opisuje za 24 sata Vladimir Jelić, novinar RTS.
Grad je dobio ime po radniku koji je gradio američku železnicu.
– On je verovatno bio iz Beograda. Dok se gradila pruga, na svakih 7 km pravljeni su vodotornjevi i tu su nastajali gradići. Taj Beograđanin predložio je da jedan dobije ime po srpskoj prestonici – priča Jelić.
Iz Minesote usledio je dug put do Montane.
– To je najveći od svih Beograda u podnožju Stenovitih planina, sa 2.000 stanovnika. Ima mali aerodrom, a sportski timovi se zovu Beogradski panteri – kaže Jelić.
Kum grada je bogati finansijer iz Srbije, koji je uložio novac u izgradnju železnice.
– Rekli su mu da je tu novi El Dorado. Uložio je novac i tražio da grad dobije ime Beograd. Druga verzija kaže da je neki čovek putujući po Evropi video i naš Beograd, pa je i taj u Montani nazvao po njemu – kaže naš sagovornik. Treći na putu od 10.000 kilometara je Beograd u Nebraski.
– Ima 150 stanovnika i jednu ulicu. Najbitnija stvar u gradiću je živopisan salun. Ovaj Beograd je dobio ime po onom iz Mejna – priča Jelić.
Poslednji je Mejn.
– Najlepši Beograd koji leži na šest jezera, okružen šumama. Ima oko 1.000 stanovnika. Priča se da je dobio naziv od jednog Engleza koji je putovao po Evropi i bio očaran našom prestonicom – kaže Vladimir.
Novinari su putovanje završili u Beogradskoj ulici u Bostonu, u albanskom kafiću, nadomak grčke pravoslavne crkve. četiri epizode ovog serijala biće uskoro prikazane na Radio-televiziji Srbije.

Država – Kako je Beograd dobio ime
Minesota – po srpskom radnku koji je gradio železnicu
Montana – po bogatom finansijeru poreklom iz Srbije koji je dao novac za železnicu
Nebraska – po Beogradu iz Mejna
Mejn – po Englezu koji je bio očaran pravim Beogradom